Yalnız Mesajı Göster

Deyimler Sözlüğü-A-

Eski 08-02-2012   #8
Prof. Dr. Sinsi

Deyimler Sözlüğü-A-

Alnını karışlamak: 1 Bir işin çok güç olduğunu yapılamayacak kadar zor olduğunu anlatır 2 Küçümseyerek meydan okumak tehdit etmek"Beni polise bildirenin alnını karışlarım"
Alnının akıyla: Küçümsenecek ayıplanacak bir duruma düşmeden; tertemiz şerefiyle başarılı olarak"`ın izniyle bu işten alnımın akıyla çıkacağım"
Alnının ar damarı çatlamak: Utanma sıkılma duygularını yitirmiş bulunmak"Adama bak nerede soyunuyor alnının ar damarı çatlamış anlaşılan"
Alnının damarı çatlamak: Başarmak için çok sıkıntı çekmek çok çaba sarf edip emek vermek"O yolu açıncaya kadar benim alnımın damarı çatladı sen ne halt etmeye bozuyorsun?"
Alnının kara yazısı: Kötü talih baht"Ne yapayım alnımın kara yazısı böyle imiş"
Al takke ver külâh: 1 Bir mesele üzerinde uzun çekişmelerden sonra 2 Senli benli samimî dostluğu sürdürerek"Al takke ver külâh yıllarca yaptık bu işi"
Altı alay üstü kalay: İçi dışı bir olmayan; dışı süslü içi berbat"Altı alay üstü kalay bir dolaba benziyor bu"
Altı kaval üstü şeşhane (Şişhane): Daha çok giyim için "altı üstüne; bir parçası öbür parçasına uymaz" anlamında kullanılır"Çabuk çıkar şu üzerindeki altı kaval üstü şeşhane elbiseyi yoksa rezil olacaksın el âleme"
Altın babası: Çok zengin parası çok olan kimse"Adam altın babası her istediğini kolayca yaptırıyor"
Altın bilezik: Para getiren hayat boyunca geçimi sağlamaya yarayan sanat ve meslek"Şimdiden bir altın bilezik sahibi ol ki yarın rahat edesin"
Altında kalmamak: 1 Bir şeyi karşılıksız bırakmamak"Onun bana yaptığı iyiliğin altında kalır mıyım?"2 Bir şeyin üstesinden gelmek"Bana verdiği işin altında kalmayacağım"
Altından Çapanoğlu çıkmak: Girişilen bir işte başa dert olacak bir durumla umulmayan bir tehlike ile karşılaşmak"Bana öyle geliyor ki bu işin altından Çapanoğlu çıkacak"
Altından girip üstünden çıkmak: Bir serveti bir parayı bir kaynağı gereksiz yere düşüncesizce sorumsuzca harcayıp kısa zamanda bitirmek"Bir ayda o kadar paranın altından girip üstünden çıktı"
Altından kalkmak: Bir zorluğu yenip işi başarmak"Telâşlanma işin altından kalkacaktır o"
Altını çizmek: Bir şeyin (daha çok sözün) önemini belirtmek üzerine dikkati çekmek vurgulamak"Altını çize çize söylüyorum Eninde sonunda sen de geleceksin"
Altını üstüne getirmek: 1 Bir şeyi bulmak için aramadık yer bırakmamak"Evin altını üstüne getirdik ama tabancayı bulamadık" 2 Söz ve davranışlarıyla çevreyi birbirine düşürmek karmakarışık etmek"Adam iki çift laf etti Topluluğun altını üstüne getirdi"
Altın kesmek: Çok fazla miktarda para kazanır olmak"Adamların açtığı büfe altın kesiyor sanki"
Altmış altıya bağlamak: O an ki durumu temelli olmayan bir çözümle kurtarmak veya bir işi kesin neticeye vardırmış gibi görünmek"İnsanları altmış altıya bağlamakta üstüne yoktur onun"
Altta kalanın canı çıksın: "Herkes başının çaresine baksın güçsüzleri düşünme gücü yetmeyene ne olursa olsun" anlamında kullanılır
Alttan (aşağıdan) almak: Sert konuşan birine karşı yumuşak olumlu onu haklı görüyormuş gibi tavır almak"Amacına ulaşmak istiyorsan onunla konuşurken alttan al pes perdeden konuş"
Alttan güreşmek: Biraz geriden pasif hareket edip gizli gizli yenme yollarını kollamak"Vay hınzır vay! Alttan güreşip aklın sıra başarı kazanacaksın ha!"
Alt yanı çıkmaz sokak: Sonuç alınmayacak iş umutsuz durum"Çobanlık mı dağ tepe dolaş dur alt yanı çıkmaz sokak vesselâm"
Amana gelmek: Teslim olmak önce direnirken zor karşısında boyun eğmek"Nihayet düşman amana geldi"
Aman dedirtmek (amana getirmek): Karşı koyan birini boyun eğmek zorunda bırakmak teslim olmaya zorlamak"Düşmana aman dedirtmek boynumuzun borcu oldu artık"

Alıntı Yaparak Cevapla