Yalnız Mesajı Göster

Deyimler Sözlüğü-H-

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Deyimler Sözlüğü-H-

Hangi rüzgâr attı?: "Nasıl oldu da gelebildin? Hiç görünmüyordun sen de gelir miydin?" anlamında uzun süre bir yerde görünmeyen kimse için kullanılır

Hangi taşı kaldırsan altından çıkar: 1 Hemen her işte parmağı vardır 2 Her işten anlar her işe karışır ya da her işten anladığı izlenimi verir

Hanım evlâdı: Nazlı büyütülmüş zora gelmeyen çıtkırıldım kimse"Amma hanım evlâdıymışsın çekil şuradan ben yaparım"
Hapı yutmak: Kötü bir duruma düşmek zarar ve ziyana uğramak"Hapı yuttuk desene!"

Haram olmak:Bir şeyden gerektiği gibi yararlanamaz olmak"Senin yüzünü görmek bana haram oldu"

Haram para:Dinî bakımdan yasaklanmış yollardan elde edilen para"Haram parayla ekmek alınmaz"

Haram yemek:Dinî inançlara aykırı olarak kazanç sağlamak haksız olarak bir şeye el atmak"İnsan ol haram yemek insana kâr getirmez"

Harfi harfine:Tastamam uygun tıpatıp gerçekte olduğu gibi"Söylediklerimi harfi harfine yerine getirdin mi?"

Har vurup harman savurmak: Hesapsızca düşüncesizce harcamak; malını parasını ölçüsüzce bol bol harcayıp tüketmek

Hasret çekmek:Özlem duymak epeydir ayrı kaldığı yere ya da kimseye kavuşma isteği içinde olmak"Yıllardır yurdumun hasretini çekiyorum"

Hasret gitmek:Özlediği sevdiği bir yere ya da kimseye kavuşamadan ölmek

Hasret kalmak:Özlemini duyduğu şeye uzun zaman kavuşamamak"Hasret kaldım deresine tepesine"

Hastası olmak: Bir şeye çok düşkün olmak"Bizim oğlan köpek hastası hiç kapıdan eksik etmiyor"

Haşir neşir olmak:Aralarında bulunduğu kimselerle kaynaşmak bir arada bulunup uğraşmak; kimi işlerle ilgilenip durmak"İnsanlarla haşir neşir olmayı sevdiğim söylenemez"
Hatır belâsı:Sayılan ve sevilen kimse için katlanılan sıkıntı"İnan bu işi hatır belâsına yapıyorum"

Hatır gönül tanımamak (bilmemek):1 İsterse en sevdiği ve saydığı olsun gücenmesini göze alarak doğru bildiğini yapmak 2 Kırıcı davranışlarda bulunmak

Hatırı kalmak:Gücenmek kırılmak"Eğlenceye onu da çağıralım ki hatırı kalmasın"

Hatırından çıkmamak:Sevdiği saygı duyduğu birinin istediği bir şeyi yapmayı reddedememek gönlünü kırmaktan çekinmek
Hatırı sayılır: 1 Önemli saygı değer saygın (kimse) 2 Oldukça çok"Babam hatırı sayılır bir kimsedir"

Hava almak:1 Temiz havalı bir yere çıkarak dolaşmak dinlenmek ciğerlere temiz hava çekmek 2 Eline bir şey geçmemek umduğunu bulamamak 3 İçine hava girmek"Haydi kıra çıkıp da biraz hava alalım"

Hava basmak:1 Büyüklenmek kibirlenmek olduğundan fazla görünmeye çalışmak 2 Bir şeyin içine hava doldurmak"Amma da hava basıyorsun onları korkutacağını mı sandın?"

Havada kalmak:1 Yüksek bir yerde durmak 2 Sonuca bağlanamamak 3 Bir iddia dayanaksız olduğundan ispat edilememek"Yaptığımız bütün iş havada kaldı"

Havadan sudan konuşmak:Öylesine gelişigüzel rastgele konuşmak

Hava hoş:Şu ya da bu şekilde olması arasında bir fark olmamak

Havanda su dövmek: Bir işle boşuna uğraşmak"Senin yaptığına havanda su dövmek derlerbırak artık şu işle uğraşmayı"

Alıntı Yaparak Cevapla