Yalnız Mesajı Göster

Deyimler Sözlüğü-İ-İ-

Eski 08-02-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Deyimler Sözlüğü-İ-İ-

İçine kurt düşmek: Kuşkulanmak kendisine zarar geleceğinden şüphe etmek"Tilkiyi civarda dolaşırken gördüğü andan itibaren içine kurt düşmüştü"
İçine sindirmek: Benimsemek iyice kabul etmek
İçine sinmemek: 1 İçi rahat etmemek yaptığı şeyden memnun olmamak 2 İstediği gibi olmadığı için rahatlık mutluluk duymamak; tadına varamamak"İşi bitirdim ama hiç de içime sinmedi"
İçine sokacağı gelmek: Birini aşırı ölçüde çok sevmek
İçine yedirememek: Benimsememek kabul edememek
İçini dökmek: Dertlerini sıkıntılarını üzüntülerini anlatmak"Şu koca dünyada içimi dökecek bir insan bulamadım"
İçini kemirmek: Bir üzüntü ve düşünce dolayısıyla rahatsızlık duymak"İçini kemiren bu düşünceden kurtulmak istiyordu"
İçini (bir) kurt yemek: Sürekli olarak bir kaygı içinde olmak
İçi parçalanmak (paralanmak): Birine acıyarak çok üzülmek"Onun bu hâlini gördükçe içim parçalanıyor"
İçi rahat etmek: Endişelenecek bir durum bulunmadığını öğrenerek sıkıntıdan kurtulmak rahatlamak"Ne yapayım ben anneyim onlar sağ salim dönerlerse içim rahat edecektir ancak"
İçi sızlamak: Bir şey veya kişinin içine düştüğü durum sebebiyle üzülmek
İçi titremek: 1 Çok üşümek 2 Çok istek duymak 3 Bir zarar gelecek korkusu içinde bulunmak"Hava iyice soğudu içim titremeye başladı haydi içeri girelim"
İçi yanmak: 1 Çok susamak 2 Büyük bir acı sebebiyle çok fazla üzülmek"Sanki yalnız onun içi yanıyordu"
İçler acısı: Oldukça üzücü çok acıklı
İçli dışlı olmak: Teklifsiz çok samimi sıkı fıkı senli benli olmak"Biz Fatma`yla iyice içli dışlı olduk"
İçtikleri su ayrı gitmemek: Sıkı fıkı dost samimi arkadaş olmak; birbirlerinden saklayacakları bir şeyleri bulunmamak
İdare etmek: 1 Yönetmek çekip çevirmek 2 Tutumlu olmak kullanmak 3 Elvermek yetmek yetişmek korumak kurtarmak 4 Hoş görmek göz yummak 5 Örtbas etmek"Bu ayakkabıyı bu fiyata veremem çünkü idare etmez"
İfade vermek: Sorguya cevap vermek
İflâhını kesmek: Gücünü tamamiyle yok edip bir daha karşı koyamayacak düzelemeyecek iş yapamayacak duruma getirmek"Ben adamın iflâhını keserim anladın mı?"
İfrit olmak: Çok öfkelenmek; aşırı ölçüde kendini kaybedecek kadar sinirlenip kızmak"İfrit oluyorum şu adamın hareketlerine"
İğne atsan yere düşmez: Çok kalabalık yürünecek gibi değil
İğne ile kuyu kazmak: Zor denecek bir işi yetersiz araç ve gereçlerle başarmaya çalışmak

Alıntı Yaparak Cevapla