Yalnız Mesajı Göster

Deyimler Sözlüğü-İ-İ-

Eski 08-02-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Deyimler Sözlüğü-İ-İ-

İğne ipliğe dönmek: Aşırı derecede zayıflamak kilo vermek"O iri yarı adam hapisten çıktı ki iğne ipliğe dönmüş"
İğneli söz: Dokunaklı kırıcı üzücü söz"O iğneli sözlere ben bile dayanamazdım doğrusu"
İki ahbap çavuşlar: Hemen her yerde birlikte görülen birbirlerinden ayrılmayan iki arkadaş dost
İki arada bir derede (kalmak): Sıkışık zor şartlar altında (kalmak)
İki ayağını bir pabuca sokmak: Bir kimseyi bir işi yapması için zorlamak sıkıntıya sokmak
İki cami arasında kalmış beynamaza dönmek: İki yoldan hangisini tutacağını; şöyle mi böyle mi yapacağını bilememek; şaşırıp bir şey yapamaz olmak
İki cihanda yüzü ak olmak: Doğru ve faziletli yaşayıp dünya ve ahrette mükâfat görmek
İki çift söz etmek: Bir araya gelip birkaç söz söylemek"Ne zamandır seninle bir araya gelip de iki çift söz edemedik"
İki eli kanda olsa: Ne kadar önemli olursa olsun elindeki iş hiç bırakılamayacak derecede olsa bile"Söyleyin ona iki eli kanda olsa da durmasın gelsin"
İki eli (birinin) yakasında olmak: Ahrette hesap gününde ondan davacı olmak; hakkını istemek
İki gözü iki çeşme: Sürekli çok ağlayarak"Kadıncağız iki gözü iki çeşme ağlayıp duruyormuş"
İkili oynamak: Birbirine karşı olanlardan hem birini hem ötekini çıkarı için destelemek"Sendika başkanı ikili oynuyormuş"
İki paralık etmek: Değerini onurunu çok düşürmek"Seni arlanmaz utanmaz seni beni iki paralık ettin senin yüzünden topluma çıkamaz oldum!"
İki rahmetten biri: Ağır hasta olan birisi için "ya şifa ya ölüm" anlamında kullanılır
İki sözü bir araya getirememek: Düşüncelerini duygularını düzgün bir biçimde anlatamamak güzel konuşma becerisinden yoksun olmak
İki yakası bir araya gelmemek: Geçim sıkıntısı içinde olmak ve borçtan kurtulamamak gelir ve giderini denkleştirememek"Bilmiyorum ne zaman iki yakamız bir araya gelecek"
İleri geri konuşmak: Yersiz kırıcı yaralayıcı biçimde konuşmak
İleri gitmek: Söz ve davranışta ölçü dışına çıkmak; gereksiz aşırı davranışta bulunmak ve haddi aşmak"O saygısız adamın daha fazla ileri gitmesine fırsat verilmemelidir"
İlk göz ağrısı: 1 İlk doğan çocuk 2 İlk sevgili
İmana gelmek: 1 Hak dini olan İslâm`ı kabul etmek 2 En sonunda doğruyu söylemek 3 Önceden kabul etmediği şeyi sonradan kabul edip uymak"İmana gel tövbe et ki öbür dünyada mutluluğa eresin"
İnce eleyip sık dokumak: Titizlik göstermek bir şeyi en ince ayrıntılarına kadar araştırmak gözden geçirmek"O kadar da ince eleyip sık dokunacak bir iş değil kaygılanma"
İn cin top oynamak: Issız sessiz olmak bir yerde hiçbir canlı yaratık bulunmamak"Adada in cin top oynuyordu sanki"
İncir çekirdeğini doldurmaz: Çok az veya pek önemsiz"Ne akılsız adam bunlar kavga etmelerine sebep olan mesele incir çekirdeğini doldurmaz bile ayırın şunları"
İnme inmek: Felç olmak bedenin bir yeri hareketsiz ve duygusuz duruma gelmek"Adamın sağ yanına inme inmiş diyorlar"
İnsan eti yemek: Birini çekiştirmek
İnsan evlâdı: İyi anlayışlı ahlâk sahibi insan"İnsan evlâdı olmasaydı tanımadığı birine onca yardım yapar mıydı?"
İnsan hâli: Olabilir doğaldır hoş karşılamak gerekir
İnsanlıktan çıkmak: 1 Çok zayıflamış bir deri bir kemik kalmış olmak 2 İnsanî niteliklerini yitirmek insana yakışmayacak davranışlarda bulunmak
İnsan sarrafı (olmak): İnsanların karakterini çabucak anlayacak duruma gelmiş (olmak)"Dedem insan sarrafıdır onu bir görse ne biçim bir adam olduğunu hemen anlayıverir"
İpe çekmek: Asarak öldürmek

Alıntı Yaparak Cevapla