Yalnız Mesajı Göster

Deyimler Sözlüğü-K-

Eski 08-02-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi

Deyimler Sözlüğü-K-

Kem küm etmek: Anlatmak istediğini açık seçik ifade edememek bir soru karşısında bocalayıp cevap bulamayarak anlamsız sözler söylemek"Kem küm etme de ne söyleyeceksen söyle çabuk!"
Kendi hâlinde: Sessiz hiçbir şeye karışmayan karışmak istemeyen sakin (kimse)"Yazık olmuş kendi hâlinde biriydi kimsenin etlisine sütlüsüne karışmazdı"
Kendi göbeğini kendi kesmek: İstediği yardım gelmeyince kendi işini kendi yapmak durumunda kalmak"O her zaman kendi göbeğini kendisi kesmiş kimseden yardım beklememiştir"
Kendi kendine gelin güvey olmak: Başkalarının ne diyeceğini hesaba katmadan bir işi sadece kendi başına tasarlayıp olmuş sayarak sevinmek"Kendi kendine gelin güvey olmayı bırak bakalım kız ne diyecek bu işe"
Kendi kendini yemek: İstediği iş olmadı diye gizli gizli üzülmek kaygı duymak"Kendi kendimi yedim bitirdim bu iş yüzünden"
Kendinden geçmek: 1 Kendini kaybetmek bayılmak bilinci işlemez olmak 2 Sevindirici bir olay karşısında coşkuya kapılmak duygulanmak"Dün gece bizim adam yine kendinden geçti hastaneye zor yetiştirdik"
Kendinden pay (paha) biçmek: Bir durumu kendi durumu ile ölçüştürmek
Kendine gelmek: 1 Sarhoşluktan bayıldıktan sonra ayılmak 2 Aklı başına gelmek 3 Bozuk olan durumu düzelmek"Oh nihayet kendine geldi bizim adam!"
Kendine yedirememek: Yapılan bir işi onur kırıcı görüp kişiliğine dokunmuş sayarak tepki göstermek; kendisinin başkasına yapması söz konusu olan işi kişiliği için uygun görmeyip yapmamak
Kendine yontmak: Ortaya çıkan fırsattan yararlanıp başkalarını düşünmeyerek hep kendi çıkarını sağlayacak yönde hareket etmek"Hep kendine yontma biraz da bizi düşün biz de insanız!"
Kendini ağır satmak: Kendisinden yapılması istenen işi birçok ricadan birçok ısrardan sonra yapmayı kabul etmek"Kendini ağır satmakla adam olduğunu mu kanıtlayacak?"
Kendini alamamak: İstemeyerek bir işi yapmak durumunda kalmak yapmamayı edememek kendini tutamayıp yapmak"Ona bir tokat atmaktan kendimi alamadım işte!"
Kendini ateşe atmak: Bilerek zor ve tehlikeli bir işe girişmek"Kendisini ateşe atmasına izin mi vereceksiniz?"
Kendini bulmak: 1 İyi bir duruma kavuşmak 2 Kişilik kazanıp olgunluğa erişmek 3 Farkında olmadan bir yere ulaşmış olmak"Nihayet kendimi buldum bundan böyle ekonomik sıkıntı çekmeyeceğim"
Kendini dev aynasında görmek: Kendisini olduğundan büyük bir adam sanmak; üstün yetenekli güçlü görmek"Kendini dev aynasında görmekten ne zaman vaz geçeceksin ha!"
Kendini dinlemek: 1 Önemsiz küçük rahatsızlıkları büyütmek; hastalık kuruntusu içinde bulunmak 2 Yalnız sakin kalmak"Uzun bir süre kendimi dinledim olup biteni tekrar tekrar gözden geçirdim"
Kendini göstermek: 1 Ortaya çıkmak belirmek 2 Beğenilecek takdir edilecek niteliklerini ortaya koymak; gücünü göstermek"Uzun bir aradan sonra sergi açmaya kendini göstermeye karar verdi"

Alıntı Yaparak Cevapla