Yalnız Mesajı Göster

Deyimler Sözlüğü-M-

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Deyimler Sözlüğü-M-

Maskara olmak: Gülünç hâllere düşmek alay konusu olmak"Kim düşmanının maskarası olmak ister?"
Maskesi düşmek: Gerçek yüzü kimliği niteliği ortaya çıkmak"Nihayet maskesi düştü herkes onun ne mal olduğunu anlayacak"
Masrafa girmek: Çok para harcamak"Evi yaptılar ama çok da masrafa girdiler"
Masrafı çekmek: Bir iş için gereken parayı ödemek gideri karşılamak"Yarınki gezide bütün masrafları Ahmet çekecekmiş"
Maşallahı var: Bir şey ya da kimsenin iyi durumda olduğunu anlatmak için kullanılır"Adamın maşallahı var hiçbir yoksulu geri çevirmedi"
Maşası olmak: Sakıncalı bir işte biri tarafından araç olarak kullanılmak"İşverense işveren onun maşası olamam ben!"
Mat etmek: 1 Satranç oyununda yenmek 2 Bir tartışmada karşı tarafı söz söyleyemeyecek duruma getirmek"İleri sürdüğü kanıtlar ile karşısındakileri kısa zamanda mat etti"
Matrak geçmek: Alay etmek karşısındakiyle eğlenmek dalga geçmek"İnsanlarla matrak geçmeye bayılıyorsun"
Maval okumak: Tutarlı inandırıcı olmayan yalan sözler söylemek"Kes sesini maval okumandan bıktım artık!"
Mayası bozuk: Karaktersiz kötü yaradılışlı aşağılık (kişi)"Şu mayası bozuk adamın çenesini kapayın sesini duymak istemiyorum"
Maymun iştahlı: Kararsız hevesi çabuk geçen; bugün şunu yarın ötekini beğenen"Maymun iştahlılığı yüzünden başına olmadık işler geldi"
Mekik dokumak: İki yer arasında durmadan gidip gelmek"Mağaza ile ev arasında tam elli beş yıl mekik dokumuştu rahmetli"
Mendil açmak: Dilenmek
Merak etmek: 1 Kaygılanmak 2 Öğrenmek anlamak isteği taşımak"Merak etmeye başladım bu saate kadar gelmeliydiler"

Alıntı Yaparak Cevapla