Yalnız Mesajı Göster

Deyimler Sözlüğü-O-Ö-

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Deyimler Sözlüğü-O-Ö-

Kaynak:Türkceciler Deyimler Sözlüğü
eyimler Sözlüğü-O-Ö-[/url]
Ocağı kör kalmak: Soyunu sürdürecek çocuğu bulanmamak soyu tükenmiş olmak
Ocağına düşmek: Birine yardım etmesi için yalvarmak koruması için sığınmak"Ocağına düştüm ağam beni bu işten ancak sen kurtarırsın!"
Ocağına incir dikmek: Birinin evini barkını dağıtmak düzenini alt üst etmek yuvasını yıkıp toparlanamaz hâle getirmek"Bende senin ocağına incir dikmezsem dedi ama dediğine pişman oldu"
Ocağını söndürmek: Ailenin dağılmasına sebep olmak çoluk çocuğunu yok etmek"Ocağımı söndürdü katiller!"
Oğul balı: 1 Evlât evlâdın ana babaya yansıyan geliri 2 Oğul arılarının yaptığı bal
Oğul vermek: Oğul arılarının bir bölüğü kovandan ayrılıp başka bir kovana gitmek yeni bir oğul arısı topluluğu meydana getirmek
büyük fincana konmuş kahve"Bir okkalı kahve daha çek usta!"
Okka çekmek: Hacminden daha fazla ağır gelmek
Okkanın altına girmek: Haksız yere eziyet çekmek zarar ve ceza görmek"Uyanık ol da okkanın altına gireyim deme tamam mı?"
Ok yaydan çıkmak: Geri dönülemeyecek bir iş yapmak söz söylemek ya da bir harekette bulunmak"Ok yaydan çıktı bir kere çaresiz dövüşeceğiz"
Ola ki: Belki olur ya olabilir ki"Ola ki bir daha karşılaşırız"
Olan biten: Olup geçenler olanların hepsi meydana gelenler"Olan bitenden hiç haberim olmadı"
Oldu bittiye getirmek: Emrivaki yapmak geri dönülmesi güç ve imkânsız bir durum oluşturmak"Oldu bittiye getirerek tarlayı satın aldılar"
Oldum bittim (veya oldum olası): Başından beri öteden beri ilk zamandan beri kendimi bildiğimden beri"Oldum bittim kızarım bu adamlara"
Oldu olacak kırıldı nacak: "Olanlar oldu iş işten geçti olanlar geri dönülemeyecek bir durum aldı bunu kabul etmek gerek" anlamında kullanılır
Olmayacak duaya amin demek: Sonuç vermeyecek bir işle uğraşmak ya da buna destek vermek
Olur olmaz: 1 Meydana gelmesinden hemen sonra 2 Rast gele sıradan 3 Gerekli gereksiz yerli yersiz önemli önemsiz durumu gözetilmeden yapılan (iş) ya da söylenen (söz)
Oluruna bırakmak: Bir işin yapılabildiği olabildiği kadarıyla yetinmek müdahale etmeden bekleyip sonucuna ne olursa olsun razı olmak"Artık oluruna bıraktık işi"

Alıntı Yaparak Cevapla