Yalnız Mesajı Göster

Deyimler Sözlüğü-S-

Eski 08-02-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Deyimler Sözlüğü-S-

Sözü bağlamak: Konuştuklarını bir sonuca vardırmak konuşmayı sonuçlandırmak"Sözü bağlamasına az bir zaman kalmıştı ki bir gürültü koptu"
Sözü çiğnemek: Söyleyeceklerini açık ve kesin ortaya koyamamak istediğini söyleyememek
Sözü (bir şeye) getirmek: Konuşurken asıl üzerinde durmak istediği meseleye üstü kapalı değinmek bu konunun üzerinde konuşulmasını sağlamak"Söylesene açıkça sözü nereye getirmek istiyorsun?"
Sözü kesmek: 1 Söyleyeceklerini bitirmeden susmak 2 Başkasının konuşmasına engel olmak"Bir anda sözünü kesip kürsüden indi"
Sözüm meclisten dışarı: "Konuşmam arasında hoşunuza gitmeyecek kaba olabilecek ağza alınması doğru olmayan sözler kullanacağım ancak bunların sizinle ilgisi yoktur" anlamında kullanılır
Sözüm ona: "Güya sanki sözde" anlamlarında kullanılır
Sözünde durmak: Verdiği sözün gereğini yerine getirmek"Demek sözünde duracaksın iyi"
Sözünden çıkmamak: Birinin isteklerine öğütlerine kulak vermek o ne derse onu yapmak
Sözüne gelmek: En sonunda karşı çıktığı kimsenin fikrini kabul etmek"Demek sözüme geldin o hâlde gidelim"
Sözünü balla kestim: "Sözünüzü kesmemi hoş görün; özür dilerim sözünüzü kesmek zorunda kaldım" anlamında kullanılır
Sözünü esirgememek: Ne düşünüyorsa söylemek kimseden çekinmemek karşısındakini kıracağım diye kaygılanmamak"Ondan sözümü esirgeyecek değilim tamam mı?"
Sözünü geri almak: Söylemiş olduğu sözün doğru olmadığını kabul ederek söylenmemiş sayılmasını istemek"Sözünü geri al yoksa karışmam!"
Sözünün eri olmak: Verdiği sözü ne pahasına olursa olsun yerine getiren bir kişi olmak"Ona güvenin o sözünün eri olan birisidir"
Sözünü tutmak: 1 Verdiği sözü yerine getirmek 2 Birinin verdiği öğüde uymak"Babanın sözünü tut zararlı çıkmazsın"
Sözünü yabana atmamak: Bir kimsenin söylediklerine önem vermek"Öğretmenin sözünü yabana atma sakın"
Sucuk gibi ıslanmak: Baştan aşağı elbisesinin ve vücudunun her yanına su değmek"Hortumu üstüme tutup beni sucuk gibi ısladı"
Sudan cevap: Üstünkörü tutar yanı olmayan baştan savma cevap"Ne sordumsa sudan cevaplar aldım"

Alıntı Yaparak Cevapla