Yalnız Mesajı Göster

Deyimler Sözlüğü-Y-

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Deyimler Sözlüğü-Y-

Yağma Hasan`ın böreği: Hakkı olanın da olmayanın da kolayca yararlandığı kimsenin korumadığı her yanından sömürülen kaynak
Yağma yok: "Öyle şey olmaz buna izin vermezler kolay kolay elde edemezsin" anlamında bir tutumun ya da davranışın yanlışlığı ifade etmek için kullanılır
Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak: Bir tehlikeden güç bir durumdan kaçarken daha kötüsüyle karşılaşmak
Yağmur yağarken küpünü doldurmak: Kazanma fırsatı varken ondan yararlanıp para veya mal edinmek"Bana bak aslanım daha ne istiyorsun yağmur yağarken küpünü doldur yoksa pişman olursun"
Yağ tulumu: Çok şişman çok yağlı"Birkaç ay sonra yağ tulumu olacak şuna birisi söylese de çok yemese"
Ya herrü (herro) ya merrü (merro): "Tehlikeyi göze aldık giriştiğimiz işte ya batar ya da çıkarız" anlamında kullanılır
Yahudi pazarlığı: Tarafların çıkarlarını düşünerek çekişe çekişe yaptıkları pazarlık"Benimle Yahudi pazarlığı yapmaya kalkma lütfen"
Yakadan atmak: Savıp kurtulmak başından atmak "İnan onu yakamdan atmaya çalışıyorum"
Yaka paça: Hiçbir itiraz dinlemeden zorla kuvvet kullanarak (götürmek)"Polisler adamı yaka paça götürdüler"
Yakası açılmadık: Hiç duyulmadık bilinmedik ayıp söz küfür
Yakasına sarılmak: İstediği şeyi almak ya da dövmek için tutup bırakmamak zorlamak"Çocuk annesinin yakasına sarılmış balon diye ağlıyordu"
Yakasına yapışmak: Hesap sormak ya da bir şey istemek için tutup bırakmamak"Beni de götüreceksin diye yakama yapıştı ben de getirmek zorunda kaldım"
Yakasını bırakmamak: Bezdirecek kadar üstüne düşmek ısrar etmek yanından ayrılmamak"Ne olursa olsun yakasını bırakmayıp paramı alacağım ondan"
Yakasını kaptırmak: Bir şeyin bir kimsenin etkisinden kendisini kurtaramamak ona bağlanmış olmak

Alıntı Yaparak Cevapla