Yalnız Mesajı Göster

Karışımların Ayırma Yöntemleri

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Karışımların Ayırma Yöntemleri



Karışımların Ayırma Yöntemleri
arışımların Ayırma Yöntemleri[/url]
1Süzme: Katı-sıvı karışımların ayrılması için kullanılırKum ve su,çay,süt

2Mıknatıslanma: Mıknatıstan etkilenen maddeyi etkilenmeyenden ayrılması için kullanılırDemir tozu talaş gibi

3Öz kütle(yoğunluk ): Katı-sıvı,sıvı-sıvı karışımların ayrılması için kullanılır Zeytinyağı su,su-saman gibi

4Çözünürlük: Çözünürlükleri farklı katı maddelerin sıvı içinde ayrılması için kullanılırNaftalin ve tuz suya atılırsa

5Buharlaştırma: Çözünmüş katı,sıvı karışımların ayrılması için kullanılırŞeker-su

6Damıtma: Kaynama noktaları faklı sıvıları birbirinden ayırmak için kullanılırSaf su elde etmede,petrol ürünleri üretiminde,alkol ve bitkisel yağ üretiminde kullanılan bir yöntemdirHam petrol damıtılarak benzin,mazot,gaz yağı ,asfalt,fuel-oil elde edilir

7Eleme: Büyüklükleri farklı katı maddelerin ayrılmasında kullanılırkumu çakıldan ayırmada kullanılır

Saf maddeler,bileşikler ve elementler diye ikiye ayrılır

Tek cins atomdan yapılmış maddeye element denir Elementler kendisinden başka maddeye ayrılmazlar Maddenin tüm özelliklerini gösteren en küçük parça atom dur

Bileşikler: Farklı cins atomların birleşerek oluşturdukları yeni maddeye bileşik madde denir

Örneğin: 2Hidrojen + Oksijen = Su reaksiyonuna göre iki element birleşmiş bir bileşik madde (su) oluşmuştur Bileşiklerin bütün özelliğini taşıyan en küçük parçasına molekül denir

Element molekülü(O2,H2,N2 gibi) ve bileşik molekülü(H2O,NH3 gibi)diye ikiye ayrılır

Alıntı Yaparak Cevapla