Yalnız Mesajı Göster

Kurtuluş Savaşı Niçin Yapıldı?

Eski 08-02-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Kurtuluş Savaşı Niçin Yapıldı?

Alıntı:

MustafaSelman´isimli üyeden Alıntı

''1) Allah'ın izniyle, Nisan'in 23'üncü günü, Cuma namazından sonra,
Ankara'da Büyük Millet Meclisi açılacaktır

2) Vatanın istiklali, saltanat ve hilafet makamının kurtarılması gibi
en mühim ve hayati görevleri yerine getirecek olan TBMM'nin açılış
gününü Cuma'ya rastgetirmek, bugünün hayrından faydalanmak ve
açılıştan önce muhterem mebusların hepsiyle Hacı Bayram-ı Veli Camii
şerifinde Cuma namazı kılınarak Kur'an'ın nurlarından ve namazlardan
istifade olunmak içindir
()
Hey'et-i Temsiliye namına Mustafa Kemal''

İstiklal Harbi niye yapıldı? Halkımız niye savaştı?

Burada bu soruların düşünülmesini hedefliyorum

Bir iktibasla devam edeceğim

Dr Rıza Nur, Hayat ve Hatıratım, c3, s623-624:

Şimdi tuttuğumuz siyaset, elimizdeki düstur şudur:

“Padişah-Halife, Hükümet İstanbul’da düşmanlar elinde esirdir Biz vekilleriyiz Onları, dini, milleti, devleti kurtaracağız Ey Millet! Yunan gibi asırlardan beri kölemiz olan bir millete nasıl boyun eğeceksiniz?! Bu millet buna dayanamaz Gayrete geliniz Din gayreti lazımdır

Çünkü bütün millet, adeta istisnasız, padişaha muti, dine merbut, padişah din diyor, başka bir şey bilmiyor Harpten de yorulmuş, bitmiş, parasız, sefalette, bu haldeki bir milleti kolay kolay yeni bir harbe hazırlamak da mümkün değil Bunun için Rumlar ile izzeti nefsini gıcıklıyoruz

“Bakkal Yorgi başınıza vali, mutasarrıf, taşçı Vasil Jandarma Zabiti olacak, nasıl dayanacaksınız?” diyoruz Hakikaten Türk buna tahammül edemiyor Anadoluda bu esnadaki seyahatlerimde bizzat böyle propaganda yaparken bu sözlerin heyşeyden müessir olduğunu görüyordum Aynı zamanda dini de ele alıyorduk “Kur’anı abdesthane kağıdı yapacaklar Size şapka giydireceklerdiyorduk Bu da pek müessir oluyordu Talihe bak ki, şapkayı sonunda Mustafa Kemal’in eliyle giydiler!

Alıntı Yaparak Cevapla