Konu
:
Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel Bilgiler
Yalnız Mesajı Göster
Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel Bilgiler
08-02-2012
#
6
Prof. Dr. Sinsi
Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel Bilgiler
ET YEMEKLERİ
Koyun kuzu dana gibi kırmızı etler balık tavuk gibi beyaz etler kümes hayvanları ve av etleri et yemeklerinin temel taşlarıdır
Salça soğan saramsak gibi yan malzemeyle tatlandırılan et yemeklerinin bir kısmı uzun sürede ve ağır ateşte pişer
Kebaplar köfteler fırında mangalda ızgarada pişirilir
Genelde yörelere göre değişen ezmeler taratorlar turşular yeşil salatalar ya da yoğurtla birlikte yenir
Patlıcan salatası patates kızartması şiş kebap ve döner kebabı mutlaka domates biber ile birlikte sofraya gelir
Genelde tandırda güveçte fırında testide kuyuda (özel yapılır) şişte pişirilen et yemeklerinin yanında ya da ardından pilavlardan bir pilav da bulunmalıdır
Tavuk ve aynı türün çeşitleri olan hindi kaz ördek vb
hayvanların etleriyle yapılan yemeklerin bu sofralardaki yeri de önemlidir
Özellikle misafir sofralarının unutulmaz yemeği olan çerkez tavuğu hindi dolması lezzeti eşsiz yemeklerdendir
Ayrıca et yemekleri içinde sayılan Marmara'nın lüferi palamutu tekir pisi dil balıkları ve izmarit-istavrit balıkları Karadeniz' in kalkanı
Ama asıl sayısız pişirme çeşidi olan hamsisi; Ege'nin çupurası deniz yemeklerinin seçilmişleridir
Balıklar tavası ızgarası çorbası buğulaması tuzlaması kurutması fırınlaması yapılan sağlık açısından da lezzet çeşitleri açısından da çok önemli olan et yemekleri arasındadır
Özellikle padişahların bir çoğunun sevdiği yemeklerdir bunlar
Maraş Adana Urfa'da yapılan kebaplar sonradan bütün ülkeye yayılıyor
Hünkarbeğendi imambayıldı papaz yahnisi çerkez tavuğu kadınbudu gibi yeni ve yapımı önemli olan yiyecekler sofraları süslüyor
Yerel yemeklerin seçilmişleri ülke içinde yayılmaya başlıyor ve tatlı konuşanlar yiyeceklerin de tatlısını isteyince Türk mutfağında şenlik zamanla büyüyor
Elbette hepsi bu kadar değil
Biz ilk elde aklımıza gelenleri anımsattık sizleri
Kıyı şehirlerinde tabii balıklar ve diğer deniz ürünleri
Tatlı sularda yine balıklar
Izgarada tavada pişen türleri
Tuzlamaları kurutmaları
Bu zenginlikte elbette yazımızın başında konuştuğumuz ülke coğrafyasının mevsimlerin ve toprağın veriminin çok büyük etkisi var
Karides ise güveci salatası pilavlısı ve salması ile aramızda
Ama herkes bilir ki Karadenizlinin tek tutkusu olan hamsi balığı: tavası ızgarası fırınlanmışı çorbası yahnisi buğulaması tuzlaması ve kurutulmuşu (füme) ile tüm balık türlerinin önüne geçmiş ve birincilik yarışını kazanmıştır
__________________
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul