Yalnız Mesajı Göster

Edirne Gelenek Ve Görenekleri

Eski 08-02-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Edirne Gelenek Ve Görenekleri




Yöre Mutfağı (Gastronomi)

Edirne’ye özgü yiyeceklerin başında tarhana, badem ezmesi, ciğer sarması, mamzama, akıtma, hardaliye ve satır kebabıdır



Ne Yenir?


Edirne'ye özgü yiyeceklerin başında Edirne'nin meşhur tava ciğeri gelmektedirEdirne'yi ziyaret edenler Edirne'nin tava ciğerini yemeden kentten ayrılmazlar

Edirne'den Yemek Tarifleri


Ciğer Tava

Malzemeler :
Dana ciğeri,
buğday unu,
yağ,tuz,
kurutulmuş kırmızı biber

Hazırlanışı :
Sinirleri alınan taze dana karaciğeri keskin bir bıçakla ince ince yaprak şeklinde kıyılıp, yıkanıp tuzlandıktan sonra kıyılan ciğerler una bulanıp bol ve kızgın yağda kızartılırTavadan alınan kızarmış ciğerler servise sunulurCiğer tavanın yanında mutlaka yazın güneşte kurutulup kırmızı hale gelen biberler kızgın yağda kızartılıp verilir

Ciğer Sarması

Malzemeler :
1 takım kuzu ciğeri
2 bardak pirinç
6 adet taze soğan
1 adet kuru soğan
1 demet taze nane
1 çorba kaşığı karabiber
1 kaşık salça
3 bardak su
yeterince tuz yağ

Hazırlanışı :
Ciğerler bir tencerede kavrulur Sonra soğan ve salça ilave edilip birlikte kavrulur Aynı tencereye 2 bardak pirinç ilave edilip ciğerlerle kavrulur Daha sonra 3 bardak su, tuz, karabiber ve nane ilave edilerek kısık ateşte 10 dakika pişirilir Daha sonra kuzu ciğerinin sarmasına bohçalar halinde sarılıp bir tepsiye dizilir Üzerine bir bardak su ilave edilir, sarmaların üstüne yumurta sarısı sürülüp pişirilir

Elbasan tava

Malzemeler :
3 çorba kaşığı margarin
750 gr kemiksiz kuzu eti
2 orta boy soğan
6 su bardağı su, tuz
6 su bardağı süzme yoğurt
1/2 su bardağı un
3 yumurta sarısı

Hazırlanışı:
Margarin bir tavada eritilir, yağ kızınca etler ilave edilip bir kez alt üst edilip iki tarafı altın sarısı rengini alıncaya kadar 3'er dakika pişirilir İri doğranmış soğanlar, su tuz ilave edilerek kısık ateşte 1, 15 saat pişirilir Başka bir kapta yoğurt unla karıştırılır içine 25 bardak süzülmüş et suyu konarak ağır ateşte 10 dakika pişirilir Yumurta sarıları çırpılıp karışıma eklenir Sos sıcak olarak etlerin üzerine dökülür ve önceden ısıtılmış fırında 5-10 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilir Sıcak servis yapılır

Alıntı Yaparak Cevapla