08-02-2012
|
#6
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gümüşhane Gelenek Ve Görenekleri
Yöre Mutfağı (Gastronomi)
Gümüşhane’de beslenme tarım ürünlerine, temel olarak da tahıla dayanmaktadır Tarhana, bulgur, yarma, erişte, yazdan hazırlanan yiyeceklerdendir Yörede yetişen elma, armut, erik ve dut kurutularak saklanır
Torul yöresinde “çil peyniri” diye bilinen küp peyniri yaygındır Fındık yada ceviz içinin şekere batırılmasıyla elde edilen “küme”, süt kaymağına un katarak yapılan tuhala, yufkadan yapılan siran, dut şırasından yapılan pestil ve pekmez ilin özgün yiyecekleri arsındadır
El Sanatları Hediyelik Eşya
Şal, keten veya kevek işlik, camadan, yük ve çocuk taşımak için kullanılan yün kaytonlar, dırmaç ipleri, boynuz kaplı bıçaklar, tahta kepçe, oklava, sofra, şal, peştamal, şalvar, yelek, etek uçları fırfırlı entari yörenin başlıca el sanatlarıdır
|
|
|