Prof. Dr. Sinsi
|
Sancaklasan Fetıh Ruhu
SANCAKLASAN FETIH RUHU
Muzaffer Tasyürek
“Eger su tepenin zaptedildigini görmeden sehadet serbetini içersem, cesedimi sehit oldugum yere defnetmeyin Bu tepeyi ele geçirin ve beni o tepeye defnedin Sayet bu tepeyi ele geçiremeyecekseniz, birakin cesedim bu topraklar üzerinde kurtlara kuslara yem olsun!”
1358 yiliydi Orhan Gazi’nin oglu Rumeli fatihi Süleyman Pasa, bir gün Bolayir yakinlarinda ava çikmisti Yaninda subaylardan, erlerden ve yardimcilarindan olusan bir grup insan vardi
Süleyman Pasa bir ara havada bir av gördü ve omuzunda duran doganini havalandirdi Sonra da atini hizla sürerek doganini takip etti Yanindakiler yetismeye çalistilar ama Süleyman Pasa çok hizliydi
Son Sözler, Büyük Vasiyetler
Arkadaslari Süleyman Pasa’ya yetistiklerinde gördükleri manzara üzücüydü Süleyman Pasa atindan düsmüstü Durumu kötüydü Hareketsiz yatiyordu Bir ara kendine gelir gibi oldu ve sunlari söyledi:
- Rabbim bana bir müddet daha ömür vermis olsaydi, tüm Rumeli’yi fethederdim Nasip buraya kadarmis Hakkinizi helal edin ve beni bu topraklara gömün Fakat mezarimi düsmanlara çignetmeyin!
Bunlar ölürken söylenen sözlerdi Ölümle yüzlesildigi anda bile yasayanlara umut ve hedef gösteren bu sözler, yüzyillar öncesinde bu topraklarda sehit olmaya gelmis büyük sahabi Hz Eyyüb el Ensarî r a ’in sözleriyle ayni ruhu tasiyordu O da Islâm ordusuyla Istanbul muhasarasi için geldigi o kutlu seferde ölecegini hissettigi an söyle vasiyet etmisti:
- Benim cesedimi Bizans önlerinde ulasabileceginiz en uzak noktaya gömünüz
Öyle de yapilmisti
Tarihin sahitleri o olayi akillara sigmaz bir hadise olarak nakletmislerdir Bizansli bir tarihçi söyle diyor:
- Islâm ordusu garip bir saldiri baslatmisti Omuzlarinda sedye üzerinde bir ceset Bizans’a dogru saldiriyorlardi Atilan oklara, mizraklara aldirmadan ilerliyorlardi Ulasabildikleri en son noktada onu saskin bakislarimiz altinda defnettiler
O güzel insan Bizanslilar tarafindan aziz olarak kabul edildi ve yattigi yerde yillarca saygi gördü Fatih Sultan Mehmed Han’in, kabr-i serifini buldurdugu güne kadar Peygamber s a v ’in övdügü asker ve kumandani bekledi O, Istanbul’un alinacaginin isaretiydi ve vasiyetini yaparken o topragi vatanlastirma sevdasi içindeydi Müslümanlarin onu yalniz birakmayacaklarini biliyordu
Ölürken söylenen bu sözler, yillar sonra bir baska Osmanli pasasi Abdülezel Pasa tarafindan Rumeli’de Osmanli-Yunan savasinda (1897) Alasonya’da söylenmisti Osmanlilar için son derece stratejik Pinarhisar tepelerinin alinmasi için savasilirken Abdülezel Pasa askerlerine söyle diyordu:
- Evlatlarim! Size son bir vasiyetim var Bu vasiyetimi yerine getirmenizi rica ederim Eger su tepenin zaptedildigini görmeden sehadet serbetini içersem, cesedimi sehit oldugum yere defnetmeyin Bu tepeyi ele geçirin ve beni o tepeye defnedin Sayet bu tepeyi ele geçiremeyecekseniz, birakin cesedim bu topraklar üzerinde kurtlara kuslara yem olsun!
Abdülezel Pasa o savasta sehit oldu ve askerleri vasiyetini yerine getirerek onu Pinarhisar tepelerine defnettiler
Fetih Ruhuyla Dirilen Rumeli
Akinci gaziler Hz Eyyüb el Ensarî r a’in baslattigi ve nice Osmanli pasasinin devam ettirdigi Rumeli’yi vatanlastirma seferini, yüzyillar sürecek büyük bir akina çevirdiler Ardinda kubbeler, köprüler, çesmeler, hanlar, hamamlar, medreseler, tekkeler birakan erler ve erenler, Rumeli’ni Islâm yurdu haline getirdiler Arap Yarimadasi’ndan, Semerkand’dan, Buhara’dan baslayan sefer Estergon’a, Belgrad’a, Sofya’ya, Vardar’a, Kosova’ya, Babadag’a, Viyana’ya ulasti Sairlerin dedikleri gibi, ugrunda ölünen topraklar vatanlasti, “Evlad-i Fatihan” yurdu oldu
Evlad-i Fatihan, Osmanli kaynaklarinda “fî sebilillah (Allah yolunda) gaza ve cihad niyetiyle kabail (kabileler) ve asiretleriyle Anadolu’dan Rumeli yakasina geçip, din-i mübin ugruna hizmette bulunan”, kanunnamelerde “Devlet-i Aliyye’nin güzide ve cengâver, itaatli, ferman dinleyen askerlerinden olup, seferlerde, küffâr ile yapilan muharebelerde kendilerinden büyük fedakârlik ve yüz akligi görülen Yörük Taifesi” olarak vasf edilmistir Rumeli’nin iskâna açilmasi, Islâmlastirlmasi görevini Evlad-i Fatihan ifa etmistir
Selçuklu, Anadolu Yarimadasi’ni camiler, kervansaraylar, hanlar, hamamlar, medreseler, sifahaneler, yollar, köprüler, çesmeler ile Islâmlastirip vatan yapmis, Asya’dan gelen boylari hep “Bati”ya yönlendirmisti Onun devami olan Osmanli da Süleyman Pasa ile Rumeli’ne çiktiktan sonra, Asya’dan gelen Türk boylarini ve ailelerini Rum topraklarinda iskân etmis ve o topraklari vatanlastirmistir
|