Yalnız Mesajı Göster

Güzel Ahlâklı Olmak!..

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Güzel Ahlâklı Olmak!..

GÜZEL AHLÂKLI OLMAK!
Beyzade Mustafa Efendi'nin, Geyve müftisine yazdigi nasihat dolu mektubu söyledir: "Mektubuma besmele ile basliyorum Allahü tealaya hamd, Resulüne salâtü selâm eylerim Bol bol istigfar etmenizi tavsiye ederim Bes vakit namazdan ve ders okuttuktan sonra ve seher vakitlerinde bizim için de dua ediniz Dâima takva üzere olunuz Her nerede olursaniz Allahü teâlânin dînine uygun yasayin

Malûmunuzdur ki, takvanin üç mertebesi vardir A'lâ, evsat ve ednâ, yâni en yüksek, orta ve asagi mertebedir Akil sahibi ednâ mertebede olmak istemez En azindan orta mertebede bulunmaya çalisir Hattâ, a'lâ mertebesine ulasmayi gaye edinir ve ulasir Zâten kiymetli ve lezzetli olani da bu mertebedir Bu mertebeye ulasmak da, ancak kalbi kötü huy ve islerden tamamen arindirip siyirmak, ilim, irfan ve güzel ahlâkli olmak, dâima 'Allahü teâlânin rizâsini gözetmekle elde edilebilir Bu kiymetli isleri yapabilmek ise kalbden Allahü teâlânin zikri, muhabbeti ve rizâsi disindaki seyleri çikarmakla müyesser olabilir Bunun için de Allahü teâlâyi zikre ihlâs ile devam etmek, gecegündüz her hâlde O'nun zikri ile mesgul olmak lâzimdir Bunun usûlünü size ögretmistik Ayrica, zahir ve bâtinda Resûlullah efendimize sallallahü aleyhi ve sellem ve Eshâbi kirâmina ve selefi sâlihîne uymak, yâni Ehli sünnet velcemâat yoluna; îtikâd, ibâdet, ahlâk ve her hususta sarilmak lâzimdir Bu nasihatim, muteber kitablardaki nasihatlerin özü ve hülâsasidir Tarîkati Muhammediyye kitabinda ve Imâmi Gazali hazretlerinin eserlerinde uzun yazili olup, hakîkî tasavvuf ehlinin, Allah adamlarinin mübarek eser ve risalelerinde de ifâde ve beyân buyrulmustur Cenâbi Hak bereketini bizlere ihsan eylesin Nurlari ile kalbimizi münevver eylesin Bu nasihatim üe sizleri, ahbabimi ve sâir müslümanlari nasîblendirip, faydalandirsin Habîbi ekremi hürmetine bu duami kabul buyursun Âmin!

Gönderdiginiz hediyeleri aldim, Lutfeylemissiniz Muhabbetimizin artmasina vesile oldu, Hadisi serîfde; "Hediyelesîniz, sevisiniz" buyruldu Vesselam"

Alıntı Yaparak Cevapla