Yalnız Mesajı Göster

İlmın Kıymetı!..

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İlmın Kıymetı!..

ILMIN KIYMETI!
Ibn-i Kemâl Pasa, ilimde yetismesini bizzat kendisi söyle anlatir: "Sultan ikinci Bayezîd Han ile bir sefere çikmistik O zaman vezir, Halil Pasa'nin oglu ibrahim Pasa idi Sanli, degerli bir vezir idi Ahmed ibni Evrenos adinda bir de kumandan vardi Kumandanlardan hiç biri onun önüne geçemez, bir mecliste ondan ileri oturamazdi Ben ise vezirin ve bu kumandanin huzû -runda ayakta, esas vaziyette dururdum Birdefâsinda, eski elbiseler giyinmis bir âlim geldi Bu kumandanlardan da yüksek yerde oturdu ve kimse ona mâni olmadi Buna hayret ettim Arkadaslarimdan birine, kumandandan da yüksek yere oturan bu zâtin kim oldugunu sordum "Filibe Medresesi müderrisi, âlim bir zâttir, îsmi Molla Lütfl'dir" dedi "Ne kadar maas alir" dedim "Otuz dirhem" dedi "Makami bu kadar yüksek olan bu kumandanlardan yukari nasil oturur?" dedim "Âlimler, ilimlerinden dolayi tazim ve takdir olunur, hürmet görürler Geri birakilirsa, bu kumandan ve vezir buna razi olmazlar" dedi Düsündüm; "Ben bu kumandan derecesine çikamam, ama çalisir gayret edersem, su âlim gibi olurum" dedim ve ilim tahsil etmeye niyet ettim Sefer dönüsü, o meshur âlim Molla Lütfî'nin huzuruna gittim Sonra Edirne'deki Dârülhadîs müderrisligi bu zâta verildi Ondan Metali Serhi' nin hasiyelerini (açiklama ve ilâvelerini) okudum

Alıntı Yaparak Cevapla