08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mevlânâ Celâleddîn-İ Rûmî
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî,
İslâm âlimlerinin ve evliyânın büyüklerindendir Soyu baba tarafından hazret-i Ebû Bekr-i Sıddîk’a, anne tarafından İbrâhim Edhem hazretlerine ulaşmaktadır 1207 (H 604) senesinde Belh şehrinde doğdu 1273 (H 672) senesinde Konya’da vefât etti O BİR HAK ÂŞIĞIDIR  
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, tasavvuf deryâsına dalmış bir Hak âşığıdır İlmi, teşbihleri, sözleri ve nasîhatleri bu deryâdan saçılan hikmet damlalarıdır Buyurdu ki:
“Helâl kazanıp helâlden yemeli, giyinmeli, çalışmalıdır Her hareketi Resûlullah’a (aleyhisselâm) uydurmalıdır ”
“Dargınlar barışmalıdır Önce davranan önce Cennete girer ”
“Tenhâda, yalnız kalınca da günâhtan sakınmalıdır ”
“Nefsi mağlup etmek için, onu rahatsız etmelidir İstediği şeyi vermemelidir En tesirlisi, gündüzleri oruç tutmak, geceleri az uyuyup namaz kılmaktır ”
Mevlânâ Celaleddin-i Rumi hazretlerini çok seven bir Müslüman, ölüm hastalığına yakalanır Öleceğini anlayınca evlâdını çağırır ve;
“Oğlum, ben ölünce hazret-i Mevlânâ kabrimde biraz dursun Affım için, Allahü tealaya niyâzda bulunsun” diye vasiyette bulunur ve vefat eder Durumu, hazret-i Mevlânâ’ya bildirirler
“Memnûniyetle” buyurur ve gidip kabir başında durur O zâtın affı için yalvarır Ölen kişinin fazla bir ameli yoktur aslında Ama hazret-i Mevlânâ’ya sevgisi çoktur Çocuklarından biri, rüyâsında görür ki, babası çok yüksek bir mertebededir Merak edip sorar:
- Babacığım, sen bu yüksek makâma nasıl kavuştun?
- Amel defterimde fazla bir amelim yoktu evlâdım, ama hazret-i Mevlânâ’yı çok seviyordum
- Sebep bu mu yâni?
“MEVLÂNÂ HÜRMETİNE AFFETTİ! ”
- Evet Ben kabre girince, Münker Nekir melekleri çok korkunç şekilde geldiler Ve bana; “Rabbin kim? Dînin nedir?” diye sormaya başladılar O sırada çok güzel ve pek sevimli iki melek gelip;
- Bunları, bu kimseye sormayın! dediler
Çocuk sevindi
- Öyle mii, ne güzel
- Evet oğlum Münker Nekir, “Neden?” deyince de; “Çünkü Allahü teâlâ, hazret-i Mevlânâ hürmetine bunu affetti” dediler
- Sonra babacığım?
- Sonra da Münker Nekir bana dönüp; “Sen müsterih ol Rahatça uyu!” deyip geri gittiler

|
|
|