Yalnız Mesajı Göster

Helâlinden Yemek, Helâlinden Giyinmek

Eski 08-01-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Helâlinden Yemek, Helâlinden Giyinmek

Helâlinden Yemeye Dikkat Etmek

Allah yolunda yürüyen ve O’na vuslatı arzu eden kimselerin yemelerinde, içmelerinde dikkat edecekleri birçok vazifeleri vardır Kazancını helâlinden yaparak; helâl maldan başka ağzına bir şey almamaktır Çünkü haram ve şüpheli şeyleri yemekle yapılan ibadetler buz üzerine bina kurmak gibidir

Abdüllah b Abbas (ra) buyurmuştur ki:

Midesinde haram bir şey bulunan kulun ibadetini Allah kabul buyurmaz !

Vüheyb b el-Verd (ra) de şöyle buyurmuşlar:

Karşındaki şu direk gibi oluncaya kadar oruç tutup, namaz kılsan bile midene giren rızkın helal olup olmadığına dikkat etmezsen, ibadetinin faydasını göremezsin

Süfyanı Sevri (ks) diyor du ki:

Kişinin dindarlığı, ekmeğinin helallığı nisbetindedir Şu zamanda sofralarında helal ekmek bulunduran aileler cidden çok azalmıştır!

Abdüllah b Abbas (ra) diyor ki:

Bir mü’min için helalinden kazanmak, bir dağı diğer dağın yanına götürmekten daha güçtür

İmami Şarani (ra) diyor ki

Haramla gıdalanan bir kimseden ancak haram işler sadır olur Şüpheli şeylerle gıdalanan kimseden de şüpheli işler zuhur eder Hatta haramdan gıdalanmış bir kimse, Allah’a ibadeti taatte bulunmak istese, buna gücü yetmez

İbrahim b Ethem (ks) :

Ekseriye akşama kadar çalışır, akşam ücretini verdikleri zaman bir düşünür ve arkadaşlarına: Patronun benden istediği işi bihakkın yerine getirememiş olmaktan korkuyorum Der, sonra ücretini terk ederek o geceyi karnı aç olarak geçirirdi O, kalbin huzuru İlahiyeden ayrılmamasını, helalinden olmak şartıyla, sanatkârlıkta görüyordu, Huzur bulunmaksızın yaptığı işlerin ücretini almıyordu, O diyordu ki Ben ibadet edici bir adama rastladım Namaza ağır kalkıyordu Bir nazar kıldım idi Bir de ne göreyim; Adamın ağır davranması gıdasının temiz olmayışındanmış ! Eğer helal yemiş olsaydı, bu ağırlık hâsıl olmazdı

Adamın biri, Süfyanı Sevri’ye:

Efendim, namazda birinci safta bulunmanın faziletini bize anlatır mısınız? Demiş

O şu karşılığı vermiştir:

Kardeşim sen, ekmeğini nereden kazanıyorsun, ona bak! Sen helalinden gıdalan da, namazını hangi safta dilersen orda kıl Bu hususta sana bir güçlük yoktur

Seriyy-İ Sekati (Ra) diyor ki:

Kurtuluş üç şeydedir;

1-Hidayetin yolu

2-Takvanın kemali

3-Gıdanın helali

Alıntı Yaparak Cevapla