Yalnız Mesajı Göster

Allah İle Dostluk

Eski 08-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Allah İle Dostluk

22 Hayatın Her Alanında Allah’ı Zikrederek
Allah’ı zikretme amelini diğer ibadetlerden ayrıca tek özellik belirli bir vakte ya da bazı özel şartlara bağlanmamış olması
Hatta Allah için; canlı olmasa da gerek yok! Çünkü;
‘Yedi gök, yer ve bunlarda bulunan herkes O’nu tesbih eder O’nu övgü ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur Ne var ki siz, onların tesbihini anlamazsınız O Halim’dir, bağışlayıcıdır (İsra: 17/44)
‘Göklerde ve yerde bulunanlar da onların gölgeleri de sabah akşam ister istemez sadece Allah’a secde ederler(Rad: 13/15)
Allah’ın, insanlar tarafından zikredilmeyi belirli bir şarta ya da zamana bağlamamış olması zikredilmeyi çok sevdiğini gösterir
Zikrin; bir hac ya da infak ibadeti gibi maddi, oruç ibadeti gibi manevi bir zorluğu olmaması ve günün yirmi dört saati her ortamda pratiğinin yapılabilirliliği de dikkat çekici
Sanki bir ses;
‘Ey beni sevdiğini söyleyen kullarım! İşte size zaman Hem de sınırsız İstediğiniz an sevginizi dile getirin!’ diyor
Allah’a dost olmaya çalışanlar, Allah’ı her ortamda ve en iyi bir şekilde zikreden Rasulullah’ın dua ve zikir dosyalarına bakarlar
O dosyada şunlar yazılıdır;
Bulunduğu her ortamda Allah’ı zikretmeyi unutmayan Rasulullah uyanır uyanmaz Rabbini şöyle zikrederdi;
“Bizi öldürdükten sonra dirilten Allah’a hamdolsun dönüş O’nadır
“Allah’tan başka ilah yoktur O tektir ve ortağı yokturMülk O’nundur ve hamd O’nadır O, her şeye gücü yetendir Allah’ı tüm noksanlıklarından tenzih ederim Hamd Allah’adır Allah’tan başka ilah yoktur Ve Allah en büyüktür Güç ve kuvvet ancak yüce ve büyük olan Allah’a aittir Rabbim! Beni bağışla!”
“Vücuduma afiyet veren, ruhumu bana geri döndüren ve bana kendisini zikretme fırsatı veren Allah’a hamdolsun

Tuvalete Girince
“[Allah’ın adıyla] Allahım! Pislikten ve pis olan şeylerden (erkek ve dişi şeytanlardan) sana sığınırım

Tuvaletten Çıkınca
“(Allahım) Beni bağışla”

“Biriniz yemeğe başlarken;
‘Bismillah/Adıyla’ desin şayet unutursa (hatırladığında);
“Evveli ve sonunda Allah’ın adıyla’ desin

Yemek Yiyince
“Allah’ın yemekle nimetlendirdiği kimse şöyle desin:

‘Allahım! Bunda bizim için bereket kıl ve bundan daha hayırlısını bize yedir’ Allah’ın sütle susuzluğunu giderdiği bir kimse de şöyle desin;

“Allahım! Bunda bizim için bereket kıl ve bize bundan daha fazla ver

Evden Çıkarken Yapılacak Zikir
“Allah’ın adıyla Allah’a tevekkül ettim Güç ve kuvvet ancak Allah’ındır

“Allahım! Sapıklığa düşmekten veya düşürülmekten, ayağımın kaymasından veya kaydırılmasından, zuhmetmekten veya zulme uğramaktan, cehalete düşmekten veya cahil bırakılmaktan sana sığınırım

Taşıta Binince Yapılacak Dua
“Allah’ın adıyla, hamd Allah’adır ‘Bunu bizim hizmetimize veren (Allah’ı) tüm noksanlıklarından tenzih ederiz, yoksa biz bunlara güç yetiremezdik Ve, biz şüphesiz Rabbimize döneceğiz’ Ham Allah’adır Hamd Allah’adır Hamd Allah’adır Allah en büyüktür Allah en büyüktür Allah en büyüktür Allah’ım! Seni tüm noksanlıklardan tenzih ederim Ben nefsime zulmettim, beni bağışla Çünkü günahları ancak sen bağışlarsın

Sabah ve Akşam Zikirleri
“Tüm hamdler yalnız bir olan Allah’a mahsustur Salât ve selâm, kendisinden sonra peygamber olmayan (Muhammed)in üzerine olsun

Yatarken Yapılan Zikirler
İki avucunu bitiştirir; İhlas, Felak ve Nâs sûrelerini okuyarak üfler:

Bismi’llahi’r-Rahmâni’r-Rahîm “De ki: “O Allah birdir Allah Samed’dir, (her şeyden müstağni ve her şey O’na muhtaçtır) O doğurmamış ve doğmamıştır Hiç bir şey O’na denk değildir

Bismi’llahi’r-Rahmâni’r-Rahîm “De ki: “Yarattıklarının şerrinden, bastırdığı zaman karanlığın şerrinden, düğümlere nefes eden büyücülerin şerrinden, hased ettiği zaman hasedçilerin şerrinden, tan yerini ağartan Rabbe sığınırım

Bismi’llahi’r-Rahmâni’r-Rahîm “De ki: “İnsanlardan ve cinlerden ve insanların göğüslerine vesvese veren o sinsi vesvesecinin şerrinden, insanların ilâhı, insanların Hükümrânı ve insanların Rabbi olan Allah’a sığınırım

Sonra vücudundan ulaşabildiği yerleri avuçlarıyla, başının üzerinden yüzünden ve vücudunun ön kısmından başlayarak mesheder[Okuma ve meshetme üç kere tekrarlanır]

Aman Allah’ım şu sevgiye bak! Şu sevginin zikre nasıl dönüştüğüne bak!

Rabbini zikretmeyi hayatının bir parçası olarak gören Rasulullah (sav)’in yapmış olduğu zikirler dikkatlice incelendiğinde Allah ile sıcak bir iletişim içinde olduğu görülür

Yapmış olduğu dua ve zikirlerde, benim dikkatimi en çok tuvaletten çıkınca söylemiş olduğu;

‘Ğufraneke’ – (Beni bağışla!) duası çekmiştir

Rasulullah (sav), Allah’tan bağışlanma dileyecek ne yaptı ki bu duayı okudu?

İnanıyorum ki bulduğum cevap sizlerin de gözlerinizi yaşartıp Rabbinize karşı kendinizi mahçup hissettirecektir
Rasulullah (sav) Niçin Bağışlanma Diledi?

I Görüş:
Rasulullah (sav) bulunduğu her ortamda Allah’ı zikrederdi Rasulullah (sav) için tuvalet bir ortamdı Ama zikir için müsaid değildi Orada Allah’ı nasıl zikredecekdi ki?

Ve tuvaletten çıkar çıkmaz; sanki kendi elleriyle öyle bir ortamın oluşmasını sağlamış gibi;

– ‘Allah’ım! Ortam müsaid değildi Haliyle de seni zikredemedim! Sen beni bağışla!’

II Görüş:

Rasulullah (sav) Allah’ın, kendisine verdiği her nimete şükrederdi Hem de sıcağı sıcağına Yediği yemek; bir nimetti Fazlalıkların vücuttan dışarı çıkması da ayrı bir nimetti

İşte o nimete de teşekkür edecekti Fakat bulunulan ortam buna müsaid değildi Ve teşekkürünü geciktirdiği için de Allah’tan bağışlanma diledi

İnanıyorum ki bu satırları okurken, yaşlı göz ve titrek bir sesle ‘Allah-u Ekber!’ diyorsunuz

Allah-u Teala’yı sürekli zikretmenin dostluğa nasıl yansıyacağını yazıp da uzatmanın bir anlamı yok herhalde

23 Dostluğa Giden Yollarda İstikrarı Yakalayarak
İnsanoğlu zayıf, bencil, unutkan ve nankör olduğu için her zaman aynı güzel havayı yakalayamayabiliyor Hele de istikrarı yakalamaya giden yolları bilmiyorsa

Sosyal hayattaki istikrarsızlık en kötü ihtimalle iflas ettirir Bilemedin; öldürür! Fakat aynı istikrarsızlık virüsü Allah’ın sevgisini kazandıran amellerin işlenmesine bulaşmışsa, işte o zaman eyvah!

Sevgideki istikrarsızlık diğerlerine benzemez Daha doğrusu; sevgi, istikrarsızlık kabul etmez İşte bu yüzden Allah’ın dostluğunu kazandıracak salih amellerin işlenmesinde istikrarlı olunmalı

Ama nasıl?

Allah ile dostluğu sağlayacak salih amelleri işlerken istikrarlı olmaya giden yolları maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz;

İstikrarı Sağlayan Etkenler:
a Allah ile dostluğun getirisi ve götürüsünü iyi bilmek

b Allah ile dostluğu olmazsa olmaz kabul etmek

c İstikrarsızlığı sabırsızlık olarak algılarsak, sabrın ecrini iyi bilmek

d Mensubu olduğumuz dine güvenmek

e Ölüm sonrasını iyi okumak

f İstikrarsızlığın mayasında şeytanın vesveseleri olduğu için şeytanı iyi tanımak

g İstikrarsızlığa götüren etkenleri iyi öğrenip çözüm üretmek

24 Kalbi Allah’a Yaklaştıracak Kitaplar Okuyarak
Allah ile dostluğu kuvvetlendirecek etkenlerden biri de maneviyatı besleyen kitapların okunmasıdır Bu tür kitapları kaleme alan alimler kitaplarına tecrübelerini yansıttıkları için direk kalbe hitap ederler

Allah ile kul arasında köprü olmaya çalışan bu kitaplar maalesef belli bir cemaatlere mal edilmesi sebebiyle cazibesini kaybetti

Diyorum ki;

– ‘Allah’a yaklaştıracak her kapıyı tıktıklayalım, her kitabı okuyalım ve her nasihate kulak verelim

– ‘Binlerce kitap arasından nasıl seçeceğiz? Her gün yeni yeni yazarlar, yeni yeni kitaplar çıkıyor!’

Haklısınız

Ben yayınevi sahibi olarak (Karınca yayınları) kitaplarla haşir neşirim Hem Allah ile dostluğumu kuvvetlendirmek için hem de bu bölümü (kalbi Allah’a yaklaştıracak kitaplar okuyarak) hazırlamak için bazı kitapları aldım ve inceledim

Fayda vereceğine inandığım için bazı kitaplar tavsiye edeceğim İnşaallah bulur, alır, okur ve yaşamaya çalışırsınız

Alıntı Yaparak Cevapla