Yalnız Mesajı Göster

Gizli Şirk Ve Riyanın Tehlikesi‏

Eski 08-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gizli Şirk Ve Riyanın Tehlikesi‏

"Riyadır, yani başkalarına gösteriş için ibadet yapmaktır AllahuTeala, kıyamet günü herkesin amelinin karşılığın verirken, insanlaragösteriş için ibadet yapanlara şöyle der: "Dünyada kendileri için gösteriş yaptığınız kimselere gidin Bakınbakalım onların yanında size verecekleri bir şey bulabiliyormusunuz?"[ Ahmed, Müsned, V, 428; Beyhaki, Şuabu'l-iman, No:4831;Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, l, 102] Riya, Allah için yapılması gereken bir işi veya ibadeti insanlargörsün diye yapmak, bu şekilde onlardan bir menfeat beklemek veyaonlardan gelecek bir belayı defetmektir Riya ve şirk kalbin ameli olduğu için, herkes kendi kalbinin sakladığıniyeti iyi bilir, ilk anda ihlasa ve en güzel niyete ulaşmak mümkündeğilse de, insan, Allahu Teâlâ'dan hayırlı niyet ve sâlih ameldemuvaffakiyet istemeli, bunu ölene kadar devam ettirmelidir Allah içiniyi niyetle başlanan bir işin ve ibadetin, şalin amel olması ve sevapkazandırması için aynı güzel niyetle tamamlanması gerekmektedirÇünkü, Rasûlullah [sav] Efendimiz: "Bütün işler sonucuna göre değerlendirilir"[ Buhari, , Kader, 4;Tirmizî, Kader, 4 [Bab başlığı olarak verilmiş]; Beğavî, Şerhu's-Sünne, l, 149] buyurmuştur Rasûlullah Efendimiz'in [sav], şu uyarılarını dikkate almakzorundayız: "Kim Allah rızâsı için öğrenilecek bir ilmi, sırf dünyâ elde etmekiçin öğrenirse, kıyamet günü Cennetin kokusunu koklayamaz"[ EbûDâvud, ilim, 12; ibnu Mâce, Mukaddime, 23; Ahmed, Müsned, II, 338] "Şüphesiz Allah, sizin dış şekillerinize ve cesetlerinize bakmaz,fakat kalblerinize ve amellerinize bakar"[ Müslim, Birr, 33] "Kıyamet günü hesaba çekileceklerin ilki, savaşta öldürülen birkimsedir O, [hesap için ilâhî huzura] getirilir Allahu Teâlâ, onadünyâda verdiği nimetleri hatırlatır; o da hepsini tanıyıp itirafeder Allahu Teâlâ: "Onlarla ne yaptın?" diye sorar Kul: "Senin yolunda savaştım, nihayet şehit düştüm" der Allahu Teâlâ: "Yalan söyledin Sen benim rızam için değil, sana kahraman desinlerdiye savaştın; nitekim öyle de dendi" der ve sonra emredilir, yüzüstüsürünerek Cehennem'e atılır İlk hesaba çekileceklerden birisi de ilim öğrenen, onu başkalarınaöğreten ve Kur'an okuyan kimsedir Allahu Teâlâ ona da verdiğinimetleri tek tek hatırlatır, o da hepsini kabul ve itiraf ederSonra: "O ilminle ne yaptın?" diye sorar Kul: "Senin için ilim öğrendim, onu başkalarına öğrettim ve senin rızâniçin Kur'an okudum" diye cevap verir O zaman Allahu Teâlâ: "Yalan söyledin Sen, sana, "âlim" densin diye ilim öğrendin, "iyiKur'an okuyucudur" desinler diye Kur'an okudun Nitekim öyle de dendi,der Sonra emredilir, yüzüstü sürünerek Cehennem'e atılır[ Müslim,imaret, 152; Nesâî, Cihâd, 22; Ahmed, Müsned, II, 322; III, 81] Kıyamet günü ilk olarak hesaba çekileceklerden birisi de, AllahuTeâlâ'nın kendisine her türlü mal ve mülk vererek genişlik sağladığıbir kimsedir Bu da ilâhî huzura getirilir Allahu Teâlâ, kendisineverdiği bütün nimetleri tek tek hatırlatır; o da hepsini tanır vekabul eder Sonra Allahu Teâlâ: "Sana verdiğim şeylerle ne yaptın?" diye sorar Kul: "Yâ Rabbi! Sevdiğin hiçbir hayır yolu bırakmadım, hepsinde senin içininfak ettim" diye cevap verir Allahu Teâlâ: "Yalan söyledin Sen, sana, "cömert" densin diye bu harcamalarıyaptın Nitekim dendi de, buyurur Sonra, emredilir, yüzüstü sürünerekCehennem'e atılır" Arifibillah Ebû Tâlib el-Mekkî [ks], demiştir ki: "Kalbinde Allah'tan başka bir muradın kalmaması için cehd ve gayretet Bu murad sende gerçekleşince işin tamamdır İsterse keramet vehârikalardan, manevî hâl ve tecellilerden sana bir şeyverilmesin"[ Bkz: Mevlânâ Safî, Reşâhat, 287]

Alıntı Yaparak Cevapla