08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tevekkül
Fasil : TIBB VE RUKYE BÖLÜMÜ
Konu : Rukyenin Nehyi
Ravi : İmran İbnu Husayn
Hadis : Resulullah (sav): "Ümmetimden yetmişbin kişi (Mahşer`de) hesaba çekilmeden cennete girecektir!" Buyurdular Kendisine: "Ey Allah`ın Resulü! Bunlar kimlerdir?" diye sual edildi "Onlar, kendilerini dağlatmayanlar, rukyeye başvurmayanlar, teşaüm`e (uğursuzluğa) inanmıyanlar ve Rabblerine tevekkül edenlerdir!" Buyurdu Ukkaşe (ra) kalkıp: "Ey Allah`ın Resulü! Dua Buyur, Allah beni onlardan kılsın!" dedi Aleyhissalatu vesselam: "Sen onlardansın" müjdesini verdi Bir başkası daha kalkıp: "Ey Allah`ın Resulü! Beni de onlardan kılması için Allah`a dua ediver!" dedi Aleyhissalatu vesselam: "O hususta Ukkaşe senden önce davrandı!" cevabını verdi
HadisNo : 4034
Fasil : KİTÂBÜ`T-TIB
Konu : Allâh`a tevekkül edenler;Cennete hesapsız girecekler;Sihir;Şifa Allah`tandır;Uğursuzluk telâkkisi
Ravi : Abdullâh b Abbâs
Baslik : MEŞHÛR UKÂŞE HAKKINDA ABDULLÂH İBN-İ ABBÂS RADİYA`LLÂHU ANH HADÎSİ
Hadis : Şöyle dediği rivâyet olunmuştur: Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem Buyurdu ki: Bana bütün ümmetler arzolunup gösterildi: Bir, iki peygamber yanlarında onar, yirmişer, otuzar, kırkar ümmetleriyle berâber önümden geçmeğe başladılar Bir peygamber de yanında bir ümmeti bile olmaksızın geçti En sonu uzaktan büyük bir karaltı gösterildi Bu (kesîf) karaltı nedir? Bu benim ümmetim midir? Diye sordum Bu, Mûsâ peygamberle kavmidir? Diye cevab verildi, sonra bana ufka bak! Denildi Bakınca ufku dolduran sevâd-ı a`zamı gördüm Sonra bana semâ ufuklarının şurasına ve Bu tarafına da bak! Denildi Bir de ne göreyim! Bir sevâd-ı a`zâm baştanbaşa ufku kaplamıştı Bana: Bu senin ümmetindir Bunlar yetmiş bin kişi hesâba çekilmeksizin Cennet`e girecektir, denildi Resûl-i Ekrem (Bu hitâbesinden) sonra (odasına) girdi ve (hesâba çekilmeden Cennet`e gireceklerin evsâfı hakkında) mecliste Bulunanlara bir şey söylemedi, artık meclistekiler dağıldı (ve şöyle münâzara ediyorlardı): Biz, Allah`a îmân ve Resûlü`ne itba` eden kimseleriz Artık biz, Cennet`e hesapsız gideceğiz, yâhut: O bahtiyarlar evlâdlarımızdır, onlar İslâm câ`miası içinde doğmuşlardır Biz ise câhiliyyet devrinde doğduk, diyorlardı Bu münâzara Resûlu`llah`a erişmekle hemen hâne-i saâdetten çıkıp: "Cennet`e hesapsız girecek mü`minler efsun etmiyenler, teşe`üm iylemiyenler, şifânın (Allah`dan olduğuna inanıp) keyden olduğuna inanmıyanlar ve her hususta Allah`a tevekkül edenlerdir" Buyurdu Bunun üzerine `Ukkâşe İbn-i Mihsen: Yâ Resûla`llah, ben onlardan mıyım? Diye sordu Resûl-i Ekrem: Evet onlardansın! Buyurdu Sonra başka birisi ayağa kalkarak: Ben onlardan mıyım? Dedi Resûl-i Ekrem: Bu hususta `Ukkâşe senden öne geçti! Buyurdu
HadisNo : 1926
Allah cc razı olsun kardeşim
|
|
|