Yalnız Mesajı Göster

Tarihu;L-İslam,Tarih'in Tarifi:

Eski 08-02-2012   #12
Prof. Dr. Sinsi

Tarihu;L-İslam,Tarih'in Tarifi:

Konuyu Bitirirken

Ben burada tarih kıritiği ve kaynaklan inceleme metodunu ele almayacağım Zira Zehebî bunu kitabında tatbik ederek gittiği gibi yeri gelince ben de mütercimliği bırakarak tenkid usulüne başvuruyo­rum
Allaha şükür ifadesi olarak şunu belirteyim ki: İsİam tarihi ile il­gili kitapları takriben 15 yıldır doğru dürüst okumamıştım Bu eseri terceme edebilmek tahkikli ve ta'likİi bir şekilde okuyucuya sunabil­mek arzusu ile İbni İshak'ı, İbni Hişam'ı Delâilleri, İbni Sa'dın Taba­kalını Taberî'yi, İbni Haldun'u İbni Kesîr'i, Tirmizî'nin Şemailini, Halife b Hayyat'ın Tarihini, Fesevî'nin "El-Marife fit Tarih'"ini ki bu Zehebî'nin temel kaynaklarından birisidir Vasıt tarihini, Hatibin Bağdad Tarihi'ni, Futuhuşşâmı, el Ensâbı Nesebi Kureyş'i ve on altı hadis kitabındaki Siyer tarihlerimde gözden geçiriyorum Zeki Velidi beyin tarih usulü ile Umum Türk tarihine girişinide mütala ettim Bu arada Ravi tarihleriyle ilgili Buharî'nin, Razî'nin, Ebû Zur'anın, Zehebî'nin, İbni Hacerin, Ebû Nuaym'm, Hatib'in, Hakim'in, Ebû Yalanın İbni Adiyin, Hafız Mizzi'nin eserilerinide elden hiç düşür­meden Selefin yolunda bu eserin türkçesini sizlere ulaştırmaya gay­ret ediyorum
Burada şunu yine itiraf edeyim, Bu adı geçen zevatın eserleri kelimemin tam anlamıyla "Şah eserleredir Zehebî'nin ki ise bunların baş tacı gibidir Zira Zehebî'nin bu eseri, bir takîid, kuru bir nakil değil, başlı başına bir kaynaktır
Ülkemizde son devirlerde İslam tarihi üzerine irili ufaklı pek çok eser yayınlandı Kâinat Efendisine olan sevgiyi ve bağlılığı ifade bakımından bu pek sevindirici bir durumdur
İnanıyorum ki Zehebî'nin bu "Târihü'l İslam" adlı harika eserinin neşredilmesi bundan sonra Hz Muhammed (sav) Efendimizle ilgili bir şeyler yazmak isteyen herkesi daha ciddi olmaya sevk edecek, Hz Muhammed (sav)'e yakışmayan uydurma kıssalarla mitolojik bir peygamber takdim etme yerine Allanın elçisi Muhammedi (sav) ger­çek hüviyeti ile doğru haberlerle takdim etmeye büyük katkısı ola­caktır
Ülkemizde böyle kritikli bir tarih ilk defa neşrediliyor Bu vesile Üe Allah'tan yardımını esirgememesini niyaz ederken, Efendimize (sav) Salat ve Selamlar takdim ederek hürmetle selamlarım

Alıntı Yaparak Cevapla