08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Cin Telkinleri Ve Kâhin Sözleri
Burada bahsi geçen kâhinin Ahmed b Mûsâ el Hammâr'ın Zİyâd b Yezid el Kasrî- Muhammed b Türâs el Kafî Ebû Bekr b Ayyaş-Ebî İshak isnadıyla Berâe (r a )'tan naklettiği hadiste adı geçen Sevâd b Karib olması akla daha yatkındır Orada Berâe (r a ) derki:
-Bir gün Ömer hutbe esnasında "aranızda Sevad b Karib var-
mı?" diye sordu O yıl kimse ona (ben Sevâdım diye) cevap vermedi Gelecek yıl olunca yine "Aranızda Sevad b Kârib varını?" dedi Ora-dakilerde "Sevâd b Kâribde neyin nesi?" dediler Ömer de "Onun İslam'a girişi çok acayib bir şeydi" diye cevapladı Biz böyle konuşup dururken birden Sevâd b Kârib cıkageldi Bunun üzerine Ömer "İslam'a girişini bize anlatsana Yâ Sevâd! " deyince Sevad:
Ben Hind'de konaklamıştım O vakit benim Cinlerden bir perim var idi Bir gece ben uyurken bu peri rüyamda bana geldi ve "kalkta iyi anla ve iyi akıi et eğer akıl edebilirsen Lüey b Gaüb oğullarından bir peygamber gönderildi " deyip sonrada şu şiiri okudu:
Cinlerin ve onların necis olanlarına ve beyaz develere çul bağlamalarına hayret ettim Hızla Mekke'ye doğru hidayet aramaya gidiyor Cinlerin inananları murdarları gibi değildir Hadi Haşimoğulla-rının hayırlısının yana git, ve gözlerini onun başına dik (Sonra beni uyandırıp kaldırdı ve) Yâ Sevâd ! Allah (c c) şüphesiz bir peygamber gönderdi Hadi durma ona gidip hidayet ve rüşde ulaş dedi,
İkinci gece olunca yine gelip beni uyandırdı ve şöyle söyledi :
Cinlere, tekrar tekrar isteklerine, beyaz develere havut vuruluşuna şaştım Mekke'ye doğru hidayet aramaya koşuyor Onun kanat tüyleri kuyruklarındaki gibi değildir Hadi kalkta Haşimoğullannın en hayırlısının yanına var ve gözlerini onların seyyidine dik Üçüncü günü yine cin gelip beni uyandırdı ve: "Cinlerin ve haberlerine beyaz develere havut vurmalarına şaştım
Mekke'ye hidayet aramaya koşar Onların şerlisi hayırlısı gibi değildir Hadi Haşimoğullarmın hayırlısıyla beraber ol Cinlerin mü' minleri kafirleri gibi değildir " dedi (Bende Cinnin bunları her gece gelip tekrar edeceğini duyunca gönlüme İslam sevgisi düştü Havutu-mu deveme bağlayıp doğru Nebi (s a v )e geldim O vakit Efendimiz (s a v ) Medine deydi İnsanlar etrafını at yelesi gibi sarmışlardı Beni görünce:
Merhaba ey Sevad b Kâ-rib, seni buraya neyin getirdiğini biliyoruz " buyurdu Bende: Yâ Ra-sûlallah ben şiir yazdım onu dinlermisin? deyip (şöyle okudum)
1- Bir gece ve uyku sonrası bana bir peri geldi Önceki denemeli-rimde O hiç yalancı değildi
2- Onun üç gece -üst üste- sözü, "sana Lüey b Gâlib oğullarından bir peygamber geldi" demek oldu
3- Bende paçalarımı sıvadım, süratli ve güçlü devem beni çölün ortasına aldı geldi
4- Şahadet ederim ki Şüphesiz Allah zatından başkası mevcut olmayan zattır Sen de her gaib üzerine güvenilen bir zatsın
5- Ey Cömertlerin ve güzellerin evladı! Şüphesiz şefaat bakımından peygamberlerin Allah'a en yakın olanısın
6- Ey Yürüyenlerin en hayırlısı! Kanları eriten sıcaklar içinde bile olsa sana gelen şeyi bize emret
7- Şefaat sahibinin olmayacağı o gün bana şefaatçi ol Senin dış ındakiler Sevad b Kârib'e zaten dönüp bakmazlar
Bunun üzerine Rasüiullah (s a v ) güldü ve bana "Kurtuldun ey Sevâd" buyurdu
Ömer (r a ) da ona "hâla bu peri sana geliyormu?" dedi
Sevâd da "Kuran'ı okuduğum günden sonra bir daha gelmedi, 17 Cinnin yerine Allah'ın kitabı ne güzel oldu" dedi
Bir kere bu münker bir hadistir Muhammed b Türâs ile Ziyad meçhul kimselerdir Rivayetleri kabul edilemez Hatta ben bu haberin Ebû Bekir b Ayyaş adına uydurulmuş bir hadis olmasından korkarım Ama hadisin aslı meşhurdur
Ebû Yala el Musili ve Ali b Şeybân, Yahya b Hucr eş Sami, Ali b Mansur el- Ebnâvi, Ebû Abdirrahman el Vakkâsî isnadıyla Muhammed b Ka'b el Kurazî'nin şöyle dediğini rivayet ederler:
-Ömer oturuyorken bir adam geçmişti Birisi "bunu biliyormu-sun?" dedi O da "kimmiş o?" deyince adam "bu Sevâd b Karibtir" dedi Hz Ömer de birisini yollayıp çağırttı ve "Sen Sevâd b Kârib misin?" diye sordu
-Evet, dedi
-Peygamberin çıktığını perisinin haber verdiği kişi senmisin?
-Evet
-Halâ kâhinliğe devam ediyormusun?   
Bunun Üzerine Sevad kızdı ve İslama girdiğinden beri hiç kimse beni böyle bir sözle karşılamadı (Ey EmîrUl mU'minin) dedi
Bunun üzerine Ömer (r a ) da: "Sübhânallah! Bizim yaşamış olduğumuz Şirk (kahinlikten) daha büyük bir günahtı Hadi bana peygamberin zuhuruyla ilgili olarak periyin sana getirdiği haberi anlat" dedi, O da şöyle söyledi:
-Bir gece uykuyla uyanıklık arasındayken peri bana geldi ve ayağıyla bana dürterek: "Ey Sevâd b Karib! Kalkta yapabilirsen aklını başına al
Çünkü Lüey b Gaîib oğullarından insanları Allah'a kul olmaya çağıran bir peygamber gönderildi            
Sonra Sevad az önce geçen şiire yakın bir şiir okudu Sonrada Ömer (r a ) şöyle demeye başladı:
-Biz bir gün Kureyşten kendilerine Âli Zerîh denilen bir topluluk içinde idi Onlar bir buzağı kesmişlerdi Kasapta onu parçalamakla meşguldü Birden bire biz buzağının kamından bir ses duyduk Halbuki hiç bir şey görmüyorduk O ses şöyle diyordu
|
|
|