Yalnız Mesajı Göster

Tevazu İle Yaşama

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tevazu İle Yaşama

TEVAZU İLE YAŞAMA

Süfyan-ı Sevri bir gün evinden çıkıp dervişlerin yanına gitti Hırkasını ters giymişti Dervişler bunu görünce kendisine ikazda bulundularsa da o aldırış etmedi ve şöyle dedi:
Ben bu hırkayı Allah rızası için giydim Ters olduğunu farkedemedim Şimdi Hak rızası için giydiğim bir şeyi halk rızası için sırtımdan çıkarıp yeniden giyemem
Gerçekten şayet Süfyan hırkasını çıkarıp düz tarafını veya düz şeklini giymiş olsaydı, halka riya ve gösteriş yapmış olurdu Sofılerden kimileri vardır ki bütün ömürleri bir gömlek içinde geçmiştir Hazreti Ali (kv) üç gümüşe satın aldığı bir gömleği giyerdi
Bağdat camiinde bir kimse vardı Yaz kış hep aym elbiseyi giyerdi Bunun sebebi sorulunca şu cevabı verdi:
Eskiden sık sık elbise değiştirirdim Bir gece rüyamda cennete gitmiştim Orada fakir bir cemaat vardı Yemek yiyorlardı Oturup onlarla birlikte ben de yemek istedim Melekler geldiler ve elimden tutarak onların arasından kaldırdılar ve dediler ki:
Bunlar dünyada bir elbiseden başka giyecek giymezlerdi Senin ise iki gömleğin vardı Onun için bunlarla oturamazsın
îşte onun için bir gömlekten fazla giymemeye söz verdim Bu yüzdendir ki yaz kış hep aynı gömleği giyiyorum ve ölünceye kadar da bunu giyeceğim
Gerçekten de yeterinden fazlasını giymek şöhret düşkünlüğünden ileri gelir Şeyh Bayezid-ı Bestamî rahmetullahi aleyh de tek gömlek giyerdi Hakkın rahmetine kavuştuğu gün de o gömleğinden başka bir şeyi bulunmadı
Ebü Hafz el - Haddad der ki:
Sofiliğe heves edenin elbisesini yeni görürsen ondan asla hayır umma!
Resülullah (sav) Efendimiz de şöyle buyururlar:
"Güzel giymeye iktidarı olduğu halde güzel giyinmekten kaçınana Allah da cennet elbiseleri giydirir" (Müzekkin Nüfus 407)

Alıntı Yaparak Cevapla