08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İhya 'İ Ulumu'd-Din
Hz îsa (a s ) dünyada alçak gönüllü olanlara müjdeler olsun ki kıyamet günü onlar kürsü sahipleridir
Hz Ömer (r a ): "Alçak gönüllü ol ki Allah seni yüceltsin Kul kibirlenip böbürlendiği zaman Allah'u Tela onu alçaltır ve bir melek:
"Uzak ol, Allah seni uzaklaştırsın" der" dedi
Abdullah ibn Celil anlatıyor: "Bir defa bir ağacın gölgesine gittim Baktım ki bir adam dalın gölgesinde yatmış, uyumuş Fakat gölge kendisinden ayrılmış Adamcağız uyanınca baktım ki Selman-ı Farisi (r a ) Ona gölgelik ettiğimi anlattım Bunun üzerine Selman: Ey Celil dünyada Allah için tevazu et, zira dünyada tevazu edenleri Allah'u Teala kıyamette yüceltir dedi "
Ka'b diyorki: "Allah kime dünyalıktan bir nimet verdi de adam bu nimetin şükrünü ödedi ve tevazuunu gösterdiyse Allah Teala o nimetin menfaatini dünyada ona gösterdiği gibi ahirette de derecesini yükseltir Fakat nimete şükretmez ve tevazu göstermezse Allah'u Teala dünyada o nimetten ona bir kar sağlamadığı gibi ahirette de ona cehennemden bir kapı açar "
Abdulmelik bin Vervana: "Hangi adam daha eftaldir" diye sordular Abdulmelik "Güce yeterken tevazu gösteren, hevesi varken dünyayı terkeden ve intikam almaya gücü yeterken af eden kimsedir" dedi
Hz Süleyman (a s ): "Sabahleyin kalktığı zaman zenginlerden yüz çevirerek yoksulların meclisine gider ve: miskin, miskinlerin arasına yakışır derdi
Diğer biri: "Zenginlerin seni adi bir elbise ile görmelerinden hoşlanmadığı gibi, fakirlerinde seni süslü elbise ile görmelerinden hoşlanma" demiştir
Hasan-ı Basri "Tevazunun ne demek olduğunu biliyor musunuz?" dedi ve devamla: "Tevazu, karşılaştığı her müslümanın kendinden üstün olduğunu kabul etmendir "
Şibli kendini ziyarete gelen adama; "Sen kimsin ve nesin" diye sorar Adam: "Besmelenin 'BA' sının altındaki bir noktacıktan ibaretim", diyerek tevazu gösterir Şibli: "Allah şahidini öldürsün, sen kendine bir mevkiimi veriyorsun" dedi (İhya 3, 732-736)
|
|
|