Yalnız Mesajı Göster

O'nun Ve Ashabının Nazarında İtaat

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

O'nun Ve Ashabının Nazarında İtaat

Hz Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kim bana itaat etmişse mutlaka Allah'a itaat etmiştir Kim de banas isyan etmiş ise, mutlaka Allah'a isyan etmiştir Kim emîre itaat ederse mutlaka bana itaat etmiş olur Kim de emîre isyan ederse mutlaka bana isyan etmiş olur

Hz İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Müslüman kişiye, hoşuna giden veya gitmeyen her hususta itaat etmesi gerekir Ancak, masiyet (Allah'a isyan) emredilmişse o hariç, eğer masiyet emredilmişse, dinlemek de yok, itaat de yok"

Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor:"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kim itaatten dışarı çıkar ve cemaatten ayrılır ve bu halde ölürse, cahiliye ölümü ile Ölür" Buhârî, Ahkâm 4; Müslim, İmâret 53, (1848); Nesâî, Tahrim 28, (7,123); İbnu Mace, Fiten 7, (3948) Ebû Hüreyre'nin bir rivâyetinde şöyle gelmiştir: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kim itaatten çıkar, cematten ayrılır (ve bu halde ölürse) cahiliye ölümü ile ölmüş olur Kim de körükörüne çekilmiş (ummiyye) bir bayrak altında savaşır, asabiyet (ırkçılık) için gadablanır veya asabiyete çağırır veya asabiyete yardım eder, bu esnada da öldürülürse bu ölüm de cahiliye ölümüdür Kim ümmetimin üzerine gelip iyi olana da, kötü olana da ayırım yapmadan vurur, mü'min olanlarına hurmet tanımaz, ahid sahibine verdiği sözü de yerine getirmezse o benden değildir, ben de ondan değilim " Müslim, İmâret 53, (1848); Nesâî, Tahrim 28, (7,123); İbnu Mâce, Fiten 7, (3948)

İbnu Ömer hazretleri (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) bir cemaatte oturduğu zaman, ashâbı için şu duayı okumadan nadiren kalkardı: "Allahım! Bize korkundan öyle bir pay ayır ki, bu, sana karşı işlenecek günahlarla bizim aramızda bir engel olsun İtaatinden öyle bir nasib ver ki, o bizi cennete ulaştırsın Yakîninden öyle bir hisse lutfet ki dünyevi musibetlere tahammül kolaylaşsın Allahım! Sağ olduğumuz müddetçe kulaklarımızdan, gözlerimizden, kuvvetimizden istifade etmemizi nasib et Aynı şeyi bizden sonra gelecek olan neslimize de nasib et İntikamımızı, bize zulmedenlerden almışlardan kıl (mazlumlardan değil) Bize tecavüz edenlere karşı bizi muzaffer kıl Bize, dini musibet verme Dünyayı, ne asıl gayemiz kıl, ne de ilmimizin son hedefi Bize merhametli olmayanı bize musallat etme"

İbnu Mes 'ud (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) teşehhüd okuyunca şu mealde zikirde, duada bulunurdu: "Hamd Allah'adır, O'na sığınır, O'ndan mağfiret dileriz Nefislerimizin şerrinden de O'na sığınırız Allah kime hidâyet verirse onu kimse sapıtamaz, kimi de sapıtırsa onu kimse hidayete götüremez Şehâdet ederim ki, Allah'tan başka ilah yoktur Yine şehâdet ederim ki, Muhammed O'nun kulu ve Resûlüdür O'nu hak ile, Kıyametten önce müjdeleyici ve korkutucu olarak gönderdi Kim Allah ve Resûlüne itaat ederse doğru yolu bulmuştur Kim de o ikisine isyan ederse, (bilsin ki) sadece kendisine zarar verir, Allah'a hiç bir zarar verermez"

Hz Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm: "İmtina edenler hariç, bütün ümmetim cennete girecektir!" buyurmuşlardı "İmtina edenler de kim?" dediler "Kim bana itaat ederse cennete girer, kim âsi olur (itaat etmezse) o imtina etmiş demektir!" buyurdular"

Alıntı Yaparak Cevapla