08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Takva Peygamber'in De Tavsiyesidir:
Namazda iken çoğu zaman saatlerce Kur'an okur, hatta bazen yorgunluktan bacakları şişerdi Gelmiş ve gelecek kabahatleri Allah tarafından affedilmiş olmasına rağmen, Allah'tan en fazla O ittika eder, Allah'a en fazla O ibadet ve dua ederdi İnsanların en takvalısı ve en doğru olanı oydu
Ancak O bu özellikleriyle hiç övünmemiştir Aksine O çok mütevaziydi Ümmü Alâ el-Evseriye'nin rivayet ettiğine göre şöyle demiştir: "Allah'a andolsun ki, ben Allah'ın elçisi olmama rağmen, O'nun bana ne yapacağını bilmiyorum "
Muhammed (s a v) diğer insanların ulaşması mümkün olmayan derecede takva sahibi bir insandı O, insanlar arasındaki ayrımın tüm ölçütlerini paramparça etmiş ve onları takva ve doğruluk esasına göre değerlendirmiştir
Onun davet ettiği din, ferdî ve sosyal hayatta fazilet, takva ve doğruluk, insanlara adil muamele, başkalarının suç ve hatalarını bağışlamak, cömert ve hayırsever olmak ve anlaşmaya bağlılık esasları üzerine kuruluydu
İşte bu davranış tarzları insanları takva sahibi kılar ve Allah'a yaklaştırır "
Ebu Hureyre (r a) diyor ki: "Peygamber (s a v); 'Onlarla amel etmek üzere benden kim şu iki kelimeyi alacak?' diye sordu
'Yâ Rasûlallah, ben ' diye cevap verdim
Rasûlüllah (s a v) elimi tuttu ve şu beş şeyi saydı:
"Allah'ın haramlarından ittika et, insanların en âbidi (ibadet edeni) olursun Allah'ın taksimine razı ol, insanların en zengini olursun Komşuna iyilik et, (olgun) mü'min olursun Kendin için sevdiğini insanlar için de sev, (iyi) Müslüman olursun Fazla gülme, çünkü çok gülmek kalbi öldürür "
Yezid b Seleme diyor ki: "Peygamber'e;
'Yâ Rasûlallah, senden çok hadis işitiyorum Ancak onların önlerini ve arkalarını unutmaktan korkuyorum Bana öyle birşey öğret ki hepsini kapsasın ’dedim Buyurdu ki:
"Bildiklerinle Allah'tan ittika et "
Peygamberimiz bir duasında şöyle diyordu:
"Ey Allah'ım, senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği istiyorum "
Cabir (r a) diyor ki:
"Rasûlüllah (s a v) ile birlikte bayram namazı kıldım Namaza hutbeden önce başladı Sonra Bilâl'e yaslanarak ayağa kalktı O sırada kadınlar geldiler Onlara vaaz etti, hatırlatmada bulundu ve onlara da takvayı emretti  "
H Kerim Ece
|
|
|