Yalnız Mesajı Göster

İslam Ve İman

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

İslam Ve İman

2 - Bazı ayet ve hadislerde zahiri amellerin imana girdiği, batini amellerin ise İslam'a girdiği geçmektedir
Bunlardan bazıları;
Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:
"Muhakkak mü’minler o kimselerdir ki onlar Allah’a ve Rasulüne iman eden ve imanlarında asla şüpheye düşmeyen, Allah yolunda malları ve canlarıyla cihad edenlerdir İşte sadık olanlar da bunlardır" (Hucurat: 15)
Ebu Hureyre radıyallahu anh’den Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle dediği rivayet edilmiştir:
"İman yetmiş veya altmış küsür şubedir En üstünü La ilahe illallah sözüdür En aşağısı ise yoldan eziyet veren şeyleri kaldırmaktır Haya (utanmak) imanın şubelerindendir" (Buhari, Müslim)
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem Abd İbni Kays heyetine şöyle buyurdu:
"Üç şeyi yapmanızı emrediyorum
Birincisi; sadece Allah-u Teâlâ'ya iman etmek Allah-u Teâlâ'ya imanın ne demek olduğunu biliyor musunuz? La ilahe illallah’a şehadet etmek, namazı ikame etmek, zekatı vermek, Ramazan ayında oruç tutmak, ganimetten beşte biri vermektir"(Müslim)
Ebu Hureyre radıyallahu anh’den Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle dediği rivayet edilmiştir:
"Yolların alamet ve işaretlerinin olduğu gibi İslam’ın da alamet ve işaretleri vardır Onlardan bazıları:
Allah’a iman etmen ve O’na hiç bir şeyi ortak koşmamandır Namazı ikame etmen, zekatı vermen, Ramazan orucunu tutman, beyti haccetmen, emri bi’l maruf ve nehyi ani’l münker yapman, ailene girdiğin zaman selam vermen, müslüman kavmin yanından geçtiğin zaman onlara selam vermen Kim bunlardan birisini terkederse İslam’dan bir pay terketmiştir Kim hepsini terkederse İslam’ı arkasına atmıştır"(El-İman Ebu Ubeyd s: 11, Albani bu hadis için Buhari ve Müslim’in şartlarına göre sahihtir dedi)
"Muhakkak ki Allah katındaki (tek geçerli) din İslam’dır" (Ali İmran: 19)

3 - Bazı ayet ve hadislerde İslam ve imanın aynı manada kullanıldığı görülür
Bunlardan bazıları:
"Bunun üzerine mü’minlerden orada olanları çıkardık" (Zariyat: 35)
"Kıyamet gününde bütün ameller gelecektir
Namaz gelecek ve şöyle diyecektir: "Ey Rabb! Ben namazım"
Allah-u Teâlâ ona şöyle diyecektir: "Sen hayır üzeresin"
Sadaka gelecek ve: "Ey Rabb! Ben sadakayım"
Oruç gelecek ve: "Ya Rabb! Ben orucum"
Sonra tek tek bütün ameller gelecek ve Allah-u Teâlâ bütün bu amellere: "Sen hayır üzeresin" diyecektir
Sonra İslam gelecek ve şöyle diyecektir: "Ey Rabb! Sen selamsın, ben ise İslam’ım"
Allah ona şöyle diyecektir: "Sen hayır üzerindesin Bugün sana göre alacağım ve sana göre vereceğim" (Ahmed)

Abdulhak el-Heytemi

Alıntı Yaparak Cevapla