Yalnız Mesajı Göster

Takva Bilincinin Müşahhas Örnekleri

Eski 08-02-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Takva Bilincinin Müşahhas Örnekleri

4- Allah'a Hakkıyla İbadet:

İmanı ve salih ameli benliğinde birleştiren, takvaya ulaşır Böylesine bir takva, salih amelle, dinde vacip kılı­nan davranışları yerine getirmekle elde edilir Müslü­manlar hem emirlere uymada, hem de yasaklardan sakın­mada takva bilinciyle hareket ederler
"Senin Rabbin yalnızca kendisine kulluk edilmesini emretti", "Muhakkak ben (evet ben) Allah'ım Benden başka ilâh yoktur Şu hâlde bana ibadet et ve beni anmak için dosdoğru namaz kıl"
Hz Hûd (as), Allah'tan başkasına ibadet eden kavmine şöyle sesleniyordu: "Ey kavmim, Allah'a kulluk edin, sizin O'ndan başka ilâhınız yoktur Hâlâ korkup sakınma­yacak mısınız?"
"Doğrusu eğer onlar, iman edip ittika etselerdi, (sevap­ları) Allah katında gerçekten daha hayırlı olurdu; bir bilselerdi"
Bütün bu âyetler, ibadetin yalnızca Allah'a yapılması ve O'na hiçbir şekilde şirk koşulmaması gerektiğini orta­ya koymaktadır 'Allah'a ibadet edin' sözü, aynı zamanda 'Allah'ı bir olarak tanıyın' demektir Fakat ibadet yalnız­ca Tevhid'e inanmak değildir İbadet, Allah'ı bir ve tek olarak kabul ettikten sonra O'na saygı ile boyun eğmek, O'nun emir ve yasaklarına itaat etmek ve O'na karşı so­rumluluk bilinci duymaktır
Peygamberlerin daveti de bu amaca yöneliktir Onlar, kavimlerini yalnızca Allah'a ibadet etmeye ve yalnızca O'ndan ittika etmeye davet etmişlerdir Meselâ, Nûh (as) kavmine, "Ey kavmim, ben sizin için açık bir uyarıcıyım Allah'a ibadet edin; O'na karşı gelmekten ittika edin ve bana da itaat edin" demiştir Burada onun, kavmini Allah'ı birlemeye çağırdığını, onları O'na isyandan sakındırmaya ve Allah'tan ittika konusunda onlara örnek olmaya çalıştığını görüyoruz
"Göklerde ve yerde ne varsa O'nundur İtaat ve kulluk da (din de) sürekli olarak O'nundur Böyleyken siz Al­lah'tan başkasından mı ittika ediyorsunuz?"
O tek bir ilâhtır, her şeyin sahibidir Din olayı ortaya çıktığı zamandan beri sadece O'nun dini gerçek olarak vardır İnsanlara nimet veren de O'dur İnsanlar dara düş­tükleri ve zorlukla karşılaştıkları zaman O'na sığınırlar Bundan dolayı insana düşen, O'na her türlü şirk ve put düşüncesinden uzak olarak inanmak ve O'na teveccüh et­mektir
Kur'an, bu gerçeği haber verdikten sonra sadece O'ndan ittika edilmesi gerektiğinin de altını çiziyor O'nun her şeyi yaratması, her şeyin sahibi oluşu, bütün yaratıkların rızkını veriyor olması, O'ndan korkup sakın­manın temel sebebidir O'nun dışında bir başka güç kay­nağından ittika edilmesi, kulluğu O'ndan başkasına yap­mak anlamına gelir ki, bu da bütün bu gerçeklere zıttır

Alıntı Yaparak Cevapla