08-02-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Muttakîlerin Özellikler
4- Allah (cc) Muttakileri Sever:
"Hayır, kim ahdine vefa eder (verdiği sözü yerine getirir) ve ittika ederse, şüphesiz Allah muttakileri sever "
Kim emanetleri yerine getirirse, Muhammed (s a v)'e ve O'nun getirdiklerine iman ederse, Allah'tan korkup-sakınırsa ve haramları terk ederse, Allah onu sever, ona şeref ve üstünlük verir
Kim yemin ettiği veya söz verdiği hâlde, az bir çıkar karşılığı veya bir dünyalık uğruna sözünden cayarsa, yeminini bozarsa, onun ahirette ilâhî sevgiden ve ilâhî ikramdan yana bir nasibi olamaz Böylelerinin amelleri kabul edilmez, onlar için bir arınma da yoktur
Burada ahde vefanın takva bilincine bağlı olduğunu görüyoruz Söz verilen kişi ister dost olsun, ister düşman olsun, ister yakın olsun, isterse yabancı olsun, farketmez Bu, bir çıkar meselesi değil, ebedî olarak Allah (cc)'ı hesaba katma bilinci ile beraber yerine getirilecek bir davranıştır İslâm'ın önem verdiği bu davranışla hareket eden müttakiler, Allah'ın azabından sakınmaya ve O'nun rızasını kazanmaya çalışırlar
Allah (cc) da bu şekilde davranan takva sahiplerini sever Çünkü onlar, Allah'ın razı olacağı amelleri yaparlar Kendisinden korkup sakınırlar Onlar, insanlardan aferin almak için, onların gözünde itibarlı görünmek için, ya da maddî bir karşılık bekleyerek hareket etmezler; sadece Allah'ın vereceği karşılığı göz önüne alırlar İşleri düzgün, maksada uygun ve faydalıdır Yaptıkları işlerin sonunu iyice düşünürler, Allah'ın gazap edeceği davranışlardan sakınırlar
Muttakiler, gayrimüslimlerle yaptıkları anlaşmalara bile uyarlar Onların mallarına, canlarına, değerlerine ve haklarına dokunmazlar Herkese iyi davranırlar, herkese iyilik ederler Bundan dolayı da Allah (cc) onları sever Bir kul için de Allah'ın sevgisini elde etmekten daha büyük kazanç ve mutluluk yoktur
"Mescid-i Haram yanında kendileriyle anlaştıklarınız dışında, müşriklerin Allah katında nasıl bir ahdi olabilir? Şu hâlde o (anlaşmalı olanlar), size karşı bir tutum takındıkça, siz de onlara karşı doğru bir tutum takının Şüphesiz Allah, muttaki olanları sever ”
Peygamberimiz (s a v), Allah'ın takva sahibi kullarını sevdiğini haber veriyor:
Sa'd b Ebi Vakkas (r a) diyor ki: Rasûlullah'ın (s a v) şöyle söylediğini işittim:
"Allah (cc) takva sahibi, kanaatkar ve ibadetle beraber kendi işini de yapan kulunu sever
|
|
|
|