08-02-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Takva Bilîncînîn Kazandırdıkları
5- Allah'tan Yardım ve Zafer:
“Allah'tan ittika edin ve bilin ki Allah, sorumluluk bilinciyle hareket edenlerle beraberdir "
Bu beraberlik, destekleme ve zafer müjdesi beraberliğidir Bu beraberlik, Allah'ın peygamberlerle, velilerle olan beraberliği, muttakilere ve sabredenlere yakınlığıdır Buradaki beraberlik, âyetlerde geçen diğer bütün insanlarla olan beraberlik gibi değil, sadece muttakilere olan yakınlıktır (Kur'an, insan nerede olursa olsun Allah'ın onunla beraber olduğunu söylüyor )
Allah'ın özel yakınlığı, zaferi, desteklemeyi, korumayı ve yardımı gerekli kılar Allah'ın tıpkı Hz Musa ve Hz Harun'a dediği gibi bir beraberliktir: "Korkmayın, muhakkak ki ben sizinle beraberim, işitirim ve görürüm "Allah'ın bütün kullarıyla olan genel beraberliği, kulun O'ndan sakınmasını ve korkmasını (havf etmesini), Allah'ın murakabesini gerekli kılar Fakat Allah'ın özel yakınlığının sonucu, kulun Rabbi ile ünsiyetini, O'nun yardım ve desteğini kazandırır
Tefsirci Katâde diyor ki: Kim Allah'tan ittika ederse, O onunla olur Allah da kiminle beraber olursa, o kimse sanki mağlup edilemeyecek bir toplulukla, uyumayan bir muhafızla ve sapıklığı olmayan bir hidayetle birlikte olur
İttika edene, Allah (cc) kurtuluş yollarını, hâl çarelerini ihsan eder Onu darda koymaz Darlıktan, sıkıntıdan, belâ ve musibetlerden dolayı perişan etmez Ona sabır ve tahammül gücü bağışlar Onu manevî olarak destekler O musibetleri atlatmanın imkânlarını, fırsatlarını verir Çözüm bulabilmesi için düşünce ilham eder, kafasını çalıştırmasını, çeşitli alternatifler üretmesini sağlar
Allah (cc) yolunda çalışırken veya O'na kulluk ederken sabreden ve her meselede takva ahlâkı ile davrananlara, inkarcıların hileleri, tuzakları ve çevirdikleri dolaplar zarar veremez Çünkü Allah (cc) böylelerine sürekli destek olur, onlara yardım eder O hile ve tuzaklara karşı tedbir almayı onlara ilham eder Onların yüreklerine dayanma gücü ve kararlılık verir Yüreklerindeki korku ve endişeyi emniyete ve umuda çevirir Eğer onlarla fiilî bir mücadele olursa, nişanlı meleklerle yardım gönderebilir 
|
|
|
|