08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Takva Bilîncînîn Kazandırdıkları (B)
4- Herkesin Birbirine Hasım Olduğu Günde Dostluk:
Dünyada iken şirk koşmakta, isyan ve inkâr etmekte dost (veli) olanlar, ahirette birbirlerine düşman olacaklar, birbirlerini suçlayacaklar, birbirlerinden nefret edecekler Takva sahipleri, tıpkı dünyada olduğu gibi kıyamette de dost olacaklar Birbirlerine yakın olacaklar ve velilikleri devam edecektir
Kıyamet günü kişi annesinden, babasından, kardeşinden, eşinden ve dostundan kaçacaktır Çünkü herkesin kendisini meşgul edecek bir 'hesap' derdi olacaktır Böyle bir günde, Allah'tan korkup sakınanların dünyadaki dostluğu kesilmeyecektir
"Müttakiler hariç olmak üzere, o gün, dostlar kimi kimine düşmandır "
Onlar, yeryüzündeki eski arkadaşları tarafından saptırıldıklarını anlayanlar ile onların kendilerini saptırmakla suçladıkları arkadaşlarıdır Bu ikinciler, saptırdıklarının günahlarından dolayı hesaba çekileceklerini göreceklerdir Böyleleri, dünya hayatında günah işlerde biraraya gelirlerdi ve birbirlerini sapıklığa davet ederlerdi Ancak hesap günü karşılıklı olarak birbirlerini kınarlar, suçu ötekinin üzerine atarlar Muttakilerin dostluğu ise böyle değildir Onlar dünyada iken birbirlerinin dinde kardeşi, dostu ve velisi olurlar; ahirette de bu yakınlık devam eder Çünkü onlar doğru yolda biraraya gelirler, hayır işlerinde birbirlerine yardım ederler ve kimseye kötülükte bulunmazlar Dolayısıyla Allah için kurdukları dostluk, kesilmeksizin sürer
İslâm'a karşı olanlar, dünyada birbirleriyle canciğer dost olmalarına karşın o gün birbirlerine düşman kesilecek ve 'senin yüzünden bu hâle düştüm' diye yine birbirlerini itham edecekler Buna göre herkes, takva bilinciyle hareket etmeli ve 'bu dünyada kimi veya hangi grubu veli (yakın dost) edinirsem öbür dünyada faydalı olur; kime veya hangi gruba bağlı olursam bana felâket getirir' diye iyice düşünmelidir
Bu dünyada iken günah yolunda, haram işlerde, şirk ve küfür uğruna birbirlerine dost olanlar, birbirlerine yardım edenler ya da destek olanlar, o gün karşılıklı düşman olurlar Saptırılanlar, bu kötü duruma düşmelerinin günahını peşlerinden gittikleri liderlere yüklemeye çalışırlar Lider konumunda olanlar ise bunu kabul etmez, suçu kendilerinde aramalarını söylerler
Muttakiler ise dünyada olduğu gibi, kalplerinde kin ve nefret olmaksızın, birbirlerinin en candan kardeşleri olarak ebedî mutluluğa kavuşurlar
Allah (cc), dostlukları ahirette de, cennette ve nimet içerisinde devam edenlere şöyle seslenecek: "Ey kullarım, bugün sizin için bir korku yoktur ve siz bir hüzne kapılacak da değilsiniz "
"Gerçekten takva sahibi olanlar, cennetlerde ve pınar başındadırlar
Oraya esenlikle ve güvenlikle girin
Onların göğüslerinde kinden (ne varsa tümden) sıyırıp çektik; kardeşler olarak tahtlar üzerinde karşı karşıyadırlar
Orada onlara hiçbir yorgunluk dokunmaz ve onlar oradan çıkacak değillerdir
|
|
|