Yalnız Mesajı Göster

Aldanan Sûfîler

Eski 08-02-2012   #9
Prof. Dr. Sinsi

Aldanan Sûfîler

Vusul Buldum Diye Aldananlar:
Başka bir grup, onları da geçerek; ne tasavvuf yolunda kendilerine gelen nurlara, ne kendilerine müyesser olan bol lütuflara iltifat eder ne de o yollardan giderler Bilâkis ciddi bir biçimde seyr u sülük yolunu tutarlar Vusule yaklaşınca vâsıl olduklarını zannederler; orada kalır ve bunu geçmezler, bu yüzden hata etmiş olurlar
Çünkü Allah Teâlâ'nın, nur ve zulmetten olmak üzere yetmiş perdesi vardır; sâlik bunlardan birine ulaşınca vâsıl olduğunu zanneder

Hz İbrahim (as)'den bahseden şu âyette buna işaret edilmiştir:
"Gece, üstünü örtüp bürüyünce bir yıldız gördü ve dedi ki: "Bu benim rabbimdir" Fakat (yıldız) batınca: "Ben gelip geçici olanları sevmem" dedi"36
Bu makamda perde çoktur Kul ile Rabbi arasındaki ilk perde, kulun 'nefs'idir Bu, büyük bir ilâhî hakîkattir ve Allah'ın nurlarından bir nurdur Burada kasdettiğim, bütün Hakkın gerçekliğinin olduğu gibi kendisinde belirdiği kalbin özüdür Hatta o bütün alemi içine almak ve her şeyin suretini kuşatmak arzusuyla yanıp tutuşur; nuru muhteşem bir bir şekilde parıldar Çünkü onda bütün varlıklar, oldukları gibi kendilerini gösterirler O, işin başlangıcında kendisi için örtü olan bir kandille kuşatılmış durumdadır
36 En'âm 6/76
Allah'ın nurunun, üzerine doğarak aydınlatmasından sonra nuru yansıyıp, kalbin güzelliği inkişaf edince, kalbin sahibi kalbe yönelebilir Onun üstün güzelliğini kendisini hayrete düşürecek şekilde görünce de, belki bunu, "Ben Hakkım (Ene'l-hakk)!" diyerek açığa vurur Ve eğer bunun ötesinde olanlar kendisi için açıklık kazanmaz, onlardan habersiz olur ve burada çakılılıp kalırsa helak olur
Aynı anlamda; hrıstiyanlar Hz İsâ (as)'a bakıp, onun üzerinde Allah'ın nurunun parladı-ğını görmüşler, bu yüzden yanılgıya düşmüşlerdir Bunlar tıpkı bir ayna veya suda bir yıldız görüp, yıldızın aynada yahut suyun içinde olduğunu sanarak almak için elini uzatan birine benzerler Böyle bir kişinin aldandığı açıktır
Allah'a giden yolda aldanmanın çeşitleri ciltlerce kitapta sayılıp ortaya dökülemeyecek ve 'mükâşefe ilimleri'nin tamamı açıklanmadıkça bir sonuca bağlanamayacak bir enginliğe sahiptir Bu ise anlatılmasına izin olmayan
konulardandır Belki, sadece bu yolda gidenlerin aldan ip içerisine düşmemesi için açıklanması caiz olabilir
Başarıya ulaştıran sadece Allah'tır O bana yeter ve ne güzel vekildir Azamet sahibi yüce Allah'tan başkasında hiç bir güç ve kudret yoktur Allah'ın selâmı, rahmet ve bereketi, Efendimiz Hz Muhemmed'e, bütün âline ve ashabına olsun!

İmam Gazali

Alıntı Yaparak Cevapla