08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İhlâs Ve Hüsn-İ Nıyet
Ebû Hüreyre radiyallahu anh'den:
Rasûlullah -sallallahu aleyhi vesellem -'den isittim Buyurdu ki:
-Kiyamet gününde, halkdan ilk sorgulanacak üç kisiden biri, sehid olmus bir kimsedir ki, huzura getirilir Cenab-i Hak ona ihsan ettikleri nimetleri sayar O da mazhar oldugu nimetleri ikrar eder, Hak Teâlâ :
-Bu nimetlere mukabil ne yaptin , der O da :
- Ya Rab senin ugrunda savasdim da sehid düstüm, deyince:
-Hayir, yalan söylüyorsun Sana cesûr desinler diye savasdin Nitekim bu söz de söylenmistir, buyurur Sonra verilen emir üzerine yüzü koyun sürüklene sürüklene cehenneme atilir
Ikincisi ilim ögrenip ögretmis, Kur'an okumus bir kimsedir ki, bu da celbolunup Cenab-i Hak ona lütuf ve ihsan buyurdugu nimetleri sayar O da bu nimetleri ikrar ve itiraf eder Hak Teâlâ ve Tekaddes hazretleri :
-Bu nimetlere karsilik ne yapdin? der O da :
-Ya Rab! Ilim ögrendim ve ögretdim,Kur'an okudum, cevabini verince; Cenab-i Hak ve Tekaddes hazretleri:
-Hayir yalan söylüyorsun Ilmi, sana âlim desinler deye ögrendin Kur'an'i sana kârî desinler deye okudun Nitekim bu söz de söylenmistir, buyurur Verilen emir üzerine yüzü koyun sürüklenerek atese atilir
Üçüncüsü de Hak Teâlânin kendisine vüs'at verdigi ve türlü servetten ihsan buyurdugu kimsedir ki, huzura getirilir Cenab-i Hak ona ihsan buyurdugu nimetleri sayar O da onlari itiraf eder Cenab-i Hak ve Tekaddes hazretleri :
- Bunlara mukabil ne yaptin? der
-Ya Rab! Servetimi sirf senin ugrunda, sevdigin yollarda harcadim, deyince:
-Hayir yalan söylüyorsun Riyâkârsin,bunlari sana cömerd desinler deye yaptin; bu söz de söylenmistir, buyurur Sonra emrolunup o da sürüklene sürüklene atese atilir (Riyâzü's-Sâlihîn Hadisi Müslim rivayet etmistir )
|
|
|