08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İhlâs Ve Hüsn-İ Nıyet
Enes b Malik radiyallahu anh'den:
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdular:
-Simdi size cennetliklerden bir adam çikagelecektir
Bir de bakdik ki, Ensar'dan, abdest suyu sakalindan damlayan ve ayakkabilarini sol eline asmis bir adam çika geldi Ertesi günü olunca Rasûlü Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem yine evvelki gibi söyledi Bu adam gene birincide oldugu gibi çikageldi Üçüncü günü Rasûlü Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz ayni sözü tekrar etdi YIne ayni adam ilk hali gibi çika geldi Rasûlü Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem kalkinca Abdullah bin Amr o adami takib etdi ve dedi ki :
-Ben babamla münakasa etdim Üçgün onun yanina girmeyecegime yemin etdim Eger sen beni bu zaman zarfinda yanina alikoymagi muvâfik görürsen öyle yap Adam :
- Olur, dedi,
Enes radiyallahu anh dedi ki : Abdullah sözüne devamla söyle anlatiyor :
- Üç geceyi onunla bir arada geçirdik Fakat gece kalkdigini görmedim Ancak sabah namazina kadar uyandikça Allah Teâlâ'yi zikretdi ve tekbir getirdi Abdullah dedi ki:
-Onun hayirdan baska bir sey söyledigini isitmedim Üç gün geçince sanki onun amelini küçük görür gibi dedim ki:
-Ey Allah'in kulu, babam ile benim aramda bir ayrilik ve ihtilâf vâki' degildir Fakat Rasûlü Ekrem'in senin için üç kere (Simdi size cennetliklerden bir adam çikagelecekdir) dedigini isittim Üç defasinda da sen çikageldin Amelini anlamak için senin yaninda kalmak istedim Böylece sana uymak istedim Fakat büyük bir amel isledigini görmedim Seni Rasûlü Ekrem Efendimizin söyledigi mertebeye ulasdiran nedir? dedim
Dedi ki: -Su gördügünden baskasi degildir
Ben dönünce bana seslendi ve dedi ki:
- O senin gördügün seyden baskasi degildir Ancak ben müslümanlardan hiç bir kimseye kalbimde bir hile ve kin tutmam ve Allah'in verdigi her hangi bir hayirdan dolayi hiç bir kimseye asla hased etmem Bunun üzerine Abdullah :
- Iste seni bu dereceye ulasdiran budur, dedi
Rasûlü Ekrem sallalahu aleyhi ve sellem buyurdular:
- Üç sey vardir ki, bunlardan kimse kurtulamaz ( Diger rivayetde " az kimseler kurtulur" seklindedir) Bunlar kötü zan, ugursuzluk saymak ve hased Yani çekememezlikdir Simdi bunlardan kurtulus çarelerini size ögreteyim: Kötü zanna kapildigin zaman, üzerinde durub da iç yüzünü arasdirma Ugursuz deye bildigin bir sey ile karsilasdigin zaman aldiris etmeden isine devam et Hased ettigin kimseye karsi haddi asma " ( Ihyâ ü Ulûmiddin Tercümesi, c 3 sh 421)
Rasûlü Ekrem sallallahü aleyhi ve sellem buyurdular :
-Amellerin sihhati ancak niyetlere göredir Herkese ancak niyyet etdiginin karsiligi vardir Artik kimin hicreti Allah ve Rasûlüne müteveccih ise, hicreti de Allah ve Rasûlünedir Kimin hicreti de kavusacagi dünya (mali) yahud nikâhlayacagi kadin için (yapilmis) ise, hicreti de (Allah ve Rasûlünün rizasi için degil ) göç etdigi seyedir (Tergib ve't-Terhib, c 2 sh 297)
Islerinizi ihlâs ile yapiniz Zira Allah ancak kendisi için hâlisâne olarak yapilani kabul eder (Feyz ü'l-Kadir)
|
|
|