08-02-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İhlâs Ve Hüsn-İ Nıyet
Sa'd Ibn-i Ebî Vakkas radiyallahu anh demisdir ki:
Vedâ Hacci yili Mekke'de siddetli hastaligimda Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem zaman zaman beni ziyaret ederdi Bir ziyaretinde ben :
-Ya Rasûlallah bendeki hastalik görüyorsunuz ki su müzmin hadde varmisdir Ben servet sahibiyim Kizimdan baska vârisim yokdur Malimin üçde ikisini tasadduk edeyim mi? diye sordum Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem :
- Hayir tasadduk etme, buyurdu Ben:
- Yarisini tasadduk edeyim mi? dedim
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:
- Hayir tasadduk etme, diye cevap verdi Ve sonra Rasûlullah sözüne devam ederek söyle buyurdu:
-Sülüsünü (üçde birini) tasadduk et Malinin üçde biri de büyükdür yahud çokdur Yani hayli yekûn tutar Ey Sa'd! Senin varislerini zengin birakman, muhtaç ve halka ellerini açar halde birakmandan çok hayirlidir
"Ey Sa'd! Allah rizasi için infak etdigin her nafakadan süphesiz me'cur olursun! Hatta yemek yerken hayat yoldasinin agzina verdigin lokmadan bile me'cur olursun!"
Âile hayatinda pek ziyade lütufkâr ve son derece sefkatli olan Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz bu vecizelerinde âile seadetinin her safhasini bütün esbab ve neticeleriyle ümmetine göstermis bulunuyorlar
Bu hadis-i serife nazaran kisi ,infaki üzerine vacip olan âile efradini infak ederken rizâ-i ilâhîyi kasdederse hem vacibi edâ, hem de infak ve tasadduk sevabina nail olmus olur
Bu hadisin mantukuna (mânâ ve mefhumuna) göre âile infakindan dolayi musâb (musibete ugramis) olmak ancak kurbet (Allah'a yakinlik) kasdiyla hâsil olur
Binaenaleyh Cenab-i Allah'in rizasi kasd edilmez ise vâcib sakit olursa da me'cur olamaz
"Ameller niyetlere göredir " ( Buhârî)
Çünkü niyet kalbin amelidir Kalb ise mârifetin yani Allah Teâlâyi tanimanin kaynagidir Allah Teâlâyi tanimanin kaynaginin ameli, yani kalbin ameli ise, digerlerinden daha hayirli ve daha üstündür
Kur'an-i Azimüssan'da söyle buyuruluyor:
"Insanlar, ihlâsli ibadetten baskasiyla emrolunmadi " (Beyyine Sûresi:5)
"Hâlis din Allah için olandir " ( Zümer Sûresi:3)
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurur:
"Allah Teâlâ buyurur ki, ihlâs benim sirlarimdan bir sirdir Onu sevdigim kulun kalbine yerlesdiririm "
Muaz bin Cebel radiyallahu anh buyurur:
"Ihlâs ile amel et, az da olsa yetisir "
Benî Isrâil'de bir âbid vardi, ona filân yerde agaçdan yapilmis bir put vardir Bir kisim insanlar ona Allah deye taparlar, dediler Kizdi ve kalkdi Baltayi omuzuna alip o putu kirmaga gitdi Seytan bir ihtiyar sekline girip onun karsisina çikdi ve: Nereye gidiyorsun? dedi O putu kirip, insanlari Allah Teâlâ'ya tapdirmaya gidiyorum, dedi Seytan :
"Git ibâdetinle mesgul ol, bu senin için daha iyidir," dedi "Hayir putu kirmak daha mühimdir," diye cevap verdi Seytan, "Seni birakmam" deyip kavgaya tutusdular O âbid seytani yere vurdu ve gögsünün üzerine oturdu Seytan, "Müsaade et bir söz söyleyeyim" dedi Müsaade etdi Dedi ki: Ey âbid Allah'in peygamberi vardir O putu kirmayi dilerse, onlara emir verirdi Sen bununla emir olunmadin, bunu yapma "Hayir muhakkak yapacagim" dedi "Birakmam" dedi Gene kavgaya basladilar Abid yine seytani yere vurdu " Müsaade et bir sey daha söyleyeyim," dedi "Peki söyle," dedi "Sen fakir bir âbidsin Senin yükünü insanlar çekiyorlar Senin is yapabilecek bir seyin olmasi, o putu kirmakdan daha iyidir Çünkü onu kirarsan insanlar bir baskasini yaparlar, onlara bir zarar vermis olmazsin Bundan vazgeç, her gün yastiginin altina iki altin koyayim " Âbid , "Dogru söyledin", dedi Biri ile sadaka verib, digeri ile de islerimi görmem bu putu kirmakdan daha iyidir Ben bununla emrolunmadim Ben ne peygamberim, ne de bunu kirmakla vazifeliyim, dedi Böylece geri döndü Ertesi gün yasdiginin altinda iki altin gördü Altinlari aldi Ertesi günü gene gördü ve aldi Kendi kendine " Iyi ki o putu kirmadim," dedi Üçüncü gün yasdigin altinda hiç bir sey göremedi Kizdi ve baltayi aldi Seytan karsisina çikdi ve "Nereye gidiyorsun?" dedi "O putu kirmaya gidiyorum" dedi "Yalan söylüyorsun, yemin ederim ki onu kiramazsin," deyip kavgaya tutusdular Seytan âbidi yere vurdu Seytanin elinde serçe gibi titriyordu "Geri dön yoksa basini koyun gibi keserim," dedi "Peki döneyim, fakat o zaman iki defa ben seni yendim ve simdi sen beni yendin Sebebi nedir?" dedi
Seytan: O zaman Allah için kizmisdin, beni sana yendirmisdi Allah için is yapana bizim gücümüz yetmez Simdi ise kendin için ve dünya için kizdin,kendi arzularina uyan bizi yenemez, dedi (Kimya-yi Seâdet, Niyet-ihlâs bahsi)
|
|
|
|