Konu: Güzel Edep
Yalnız Mesajı Göster

Güzel Edep

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Güzel Edep

Hazret-i Ali radiyallahu anh'den; Resûlü Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
- Beni Rabbim edeblendirdi, edebimi de üstün ve güzel eyledi
Gene buyurdular:
- Kisinin çocugunu terbiye etmesi, ona edeb ögretmesi her gün yarim sa’ (1750 gram hurma ve saire gibi) sadaka vermesinden daha hayirlidir
Süfyan-i Sevrî kuddise sirruh buyurur:
- Güzel edeb, Allah Teâlâ'nin gazabini söndürür
Ebû Muhammed Harirî kuddise sirruh buyurur:
- Yirmi senedir ayagimi uzatip oturmadim Dedim ki Rabbime karsi edebli olmak, benim için daha evlâdir
Ibn-i Abbas radiyallahu anhüma buyurur:
- Bütün edeblerin basi, hem rahatlikda hem de sikinti zamaninda Allah Teâlâ'nin emirlerine uyup, yasaklarindan kaçinmakdir
Yahya bin Muaz kuddise sirruh buyurur:
- Kim, tam bir edeb ile edeblenirse, Allah Teâlâ'nin sevdigi, muhabbet ehli kimselerden olur
Ebû Imran söyle demistir
- Dört güzel haslet ile üstün hale kavusdum Besir bin Hâris'i rüyamda gördüm Buyurdular ki: Dört haslete yöneldin, fakat edebi terk ettin Halbuki edeb, en önemli istir
Abdullah bin Mübarek kuddise sirruh buyurdu:
- Edebden az bir seye dahi çok muhtaciz Ilimden çok seye muhtaç olmamiz böyle degildir
Buyuruldu ki:
- Üç haslet vardir ki, bunlara sahip olan, mahrum kalmaz Edeb ehliyle beraber oturmak, güzel edeb sahibi olmak ve baskasina eziyet etmemek
Abdullah bin Menâzil kuddise sirruh'a edeb hakkinda sorulunca:
- Çok çesitli tarifini yapmislardir, biz de deriz ki; Edeb, insanin nefsini bilmesi, tanimasidir, buyurmusdur

Alıntı Yaparak Cevapla