08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hadisi Şerif'lerde Tevazü, Ucb Bahsi
10- Cabir îbnu Atik radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kıskançlıktan bir nevi var ki Allah sever; bir kısmı da var ki Allah onu sevmez Allah'ın sevdiği kıskançlık, kişinin (mehariminden haram kılınmış bir fiil görmesi ile) şüphe halinde duyduğu kıskançlıktır Allah'ın sevmediği kıskançlık, şüphe olmadan kıskançlık duymasıdır Aynı şekilde bir kısım gurur vardır ki Allah hoşlanmaz, bir kısım da var, Allah hoşlanır Allah Teala'nın sevdiği gurur, kişinin savaş sırasında ve sadaka verme esnasında nefsine güvenerek duyduğu gururdur Allah'ın buğzedip sevmediği gurur ise, taşkınlık ve övünme sırasında duyduğu gururdur " (Ebu Davud, Cihad 114, (2659); Nesai, Zekat 66, (5, 78))
11- Cübeyr îbnu Mut'im radıyallahu anh demiştir ki: "Benim hakkımda "Sende kibir var" diyorsunuz Ben eşeğe binmiş, (dikişsiz) kumaşı (elbise olarak) sarınmış, keçiyi sağmış birisiyim Üstelik Resülullah Aleyhissalatu vesselam bana: "Bun(lar)ı yapan kimsede hiçbir kibir bulunmaz" buyurdular " (Tirmizi, Birr 61, (2002))
12- Huzaî Harise îbn-i Vehb (radiya'llahu anh)'den şöyle dediği rivayet olunmuştur Nebî sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğunu işittim: Ashabım, haberiniz olsun, size ehl-i Cenneti bildireyim: Her zayıf olan ve halk tarafından zayıf görülen (mütevazı') her mü'min Cennet'liktir (Halbuki) o mü'min Allah (ın kerem ve inayetine) yemîn etse, muhakkak ki Allah onu (ihsan ve inayeti ile) yemîninde gerçek çıkarırdı Ey Ashabım, iyi dinleyiniz, size Cehennem halkını da bildireyim Onlar da katı yürekli, kibirli ve hîlekar, ululuk taslayan kimselerdi (K Sitte 1752)
|
|
|