08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Emânet Ve Tevbe
Huzeyfe'nin (R A ) rivayet ettigine göre Peygamber'imiz (S A S ) söyle buyuruyor:
«Gün gelecek, güven öylesine ortadan kalkacaktir ki, insanlar
birbirleri ile alis - veris yapacaklar, fakat hiç biri emâneti korumaya yanasmayacak ve «filân ogullan arasinda güvenilir biri var» diye konusulacaktir »
Bilesin ki, günâhlardan tevbe etmek hem âyet ve hem de hadisler ile farz kilinmistir
Nitekim Allah (C C ) söyle buyurur:
"Ey iman edenler! Hepiniz Allah'a tevbe ediniz, ola ki, felaha eresiniz"
(Nur Sûre-i celilesi - 31))
Bu Âyet-i Kerime kayitsiz sartsiz bütün mü'minlere umûmî bir emirdir
Yine Allah (C C) söyle buyurur:
"Ey imân edenler! Günahlarindan Tevbe-i Nasûh ile tevbe ediniz Hiç süphesiz Rabb'iniz kusurlarinizi örter ve sizi altindan irmaklar akan cennetlere koyar O gün Allah, Peygamberi île iman edip O'nunla beraber olanlari rezil etmeyecek, bu kimselerin nurlari saglarinda ve önlerinde kosacak, onlar «ey Rabb'imiz, nurumuzu tamamla, günahlarimizi bagisla, hiç süphesiz, sen her seye kadirsin Diyecekler (Tahrim Sûrei celilesi - 8)
Ayet-i Kerimede gecen "Nasuh" sifati, "sirf Allah (C C) Rizasi icin olan her türlü
lekeden beri olan" demektir ve «nasuh» mastarindan türemistir; tevbenin faziletlisini ifade eder Yine ulu Allah (C C) söyle buyuruyor:
"Hiç süphesiz, Allah sik sik tevbe edenleri ve tertemiz olanlari sever "
(Bakara Suresi - 222)
Peygamber'imiz (S A V ) buyuruyor ki:
"Günâhlarindan tevbe eden, Allah'in sevgilisidir Günahlarindan tevbe eden, hiç günahi olmayan kimse gibidir "
Yine Peygamber'imiz (S A S ) buyuruyor ki:
Allah (C C), mü'min kulun, günahlarindan tevbe etmesine su adamdan daha çok sevinir:
Adam tehlikeli bir çölde konaklamistir, yaninda yiyecek ev suyunu tasiyan bir binek hayvani vardir, basini yere dayar ve bir müddet uyur, uyaninca görür ki, binek hayvani ortalikta yoktur
Onu aramaya koyulur, fakat uzun dolasmalari esnasinda açliktan, susuzluktan ve bunlara eklenen daha nice sikintidan imani gevremistir «Konak yerine döneyim, yatip uyuyayim da öyle öleyim» der
Konak yerine varip yere çöker, basini dizlerine dayar ve «öleyim» diye uyur Fakat uyaninca binek hayvanini yanibasinda görür, yiyecek ve suyu da hayvanin sirtindadir Iste Allah (C C) tevbe eden kulu için karsisinda binek hayvanini, hiç ummadigi bir anda buluveren bu çöl yolcusunun duydugu sevinçten daha siddetli bir sevinç île çok sevinir "
Hasan'dan (R A ) naklen bildirildigine göre Hz Âdem (A S ) kusurundan tevbe edip de tevbesi Allah (C C) tarafindan kabul edilince, melekler kendisini tebrik ettiler Cebrail ile Mikâil (selâm üzerlerine olsun) yanina inerek O"na «Ey Âdem! Gözün aydin, Allah (C C) tevbeni kabul etti» dediler
Hz Âdem (A S ) Cebrail'e (A S ) «Ey Cebrail, tevbem kabul buyurulduguna göre, bundan sonraki durumumu ögrenmek istiyorum» dedi Bunun üzerine Allah (C C) vahiy yolu ile Hz Âdem (A S)'e sunlari bildirdi; «Yâ Âdem! soyundan gelenlere Sen sikinti ve kederi miras birakiyorsun Ben de onlara tevbeyi miras sayiyorum Onlar içinden hangisi bana dua ederse Senin dilegini nasil yerine getirdimse onun da duasini öylece kobul ederim Kim Benden günahlarinin bagislanmasini isterse, bagisimi ondan esirgemem Cünki Ben; Bana el açanlarin en yakini ve dileklerinin kar-silayicisiyim Günahlarindan tevbe edenleri, dualari kabul edilmis, sevinçli ve güleryüzlü olarak kabirlerinden çikarip Mahser'e yolcu ederim »
|
|
|