Yalnız Mesajı Göster

Kibrin Kötülüğü

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kibrin Kötülüğü

Kibrin Kötülüğü

Allah (CC) Kur'an-i Kerim'in çesitli yerlerinde kibri ve kendini begenmis zorbalari kötulemis, kinamistir

Nitekim Allah söyle buyuruyor:

"Yer yüzünde, hiç bir hakli gerekçeye dayanmaksizin, kendini büyük görenlerin bakislarini, âyetlerimi idrak edip ibret almaktan alakoyacagim Onlar bütün âyetleri görseler bile inanmazlar, eger dogru yolu görseler bile onu kendilerine yol edinmezler Fakat egrilik ve kargasalik yolunu görünce o yolu tutarlar Bu tutum, ayetlerimizi yalan sayarak onlarin iç yüzünün farkinda olmamalarindandir"

(A´raf Sûre-i Celilesi; 146)

Allah (CC) buyuruyor ki:

«— O saskinlar, kendilerine hiç bir dayanak vermedigimiz halde Allah'in âyetleri hakkinda tartismaya girisirler Bu tutum, Allâh katinda ve iman edenlerin gözünde büyük bir nefrete yol açar Iste Allah, her kendini begenmis zorbanin kalbini böyle mühürler»

(Mü'min Sûre-i Celilesi; 35)

Allah (CC) buyuruyor ki:

"Peygamberler Allâh'dan fetih istediler de bütün inatçi zorbalar
hayal kirikligina ugradilar"

(ibrahim Sûre-i Celilesi: 15)

Allah (CC) buyuruyor ki:

"Hiç süphesiz, Allah sakladiklarinizi da açiga vurduklarinizi da bilir O, kendini büyük görenleri sevmez"

(Nahl Sûre-i Celilesi; 23)

Allah (CC) buyuruyor ki:

"Bizim ile karsilasmayi ümid etmeyenler «bize melekler indîrilse veya Rabb'imizi görsek daha iyi olmaz miydi» dediler Hiç süphesiz, onlar içlerinden kendilerini büyük görerek büyük bir küstahliga giristiler"

(Furkan Sûre-i Celilesi: 21)

Allah (CC) buyuruyor ki:

"Kendini büyük görerek bana kulluk etmeyenler, boynu bükük, zavalli bir durumda cehenneme gireceklerdir»

(Mü'min Sûre-i Celilesi: 60)

Kur-an´i Kerim'de kibirliligi kinayan daha bir cok âyeti kerime vardir Peygamber'imiz (SAS) buyuruyor ki:

"Kalbinde bir hardal tanesi agirliginda kibir bulunan kimse çennete giremez Buna karsilik kalbinde hardal tanesi agirliginda iman bulunan kimse de cehenneme girmez"

Ebû Hureyre'nin rivayetine göre Peygamber'imib (SAS) buyuruyor ki:

Allah (CC) «büyüklük abam ve ululuk da gömlegimdir Bu iki seyde bana ortak çikmak isteyenleri, hiç aldiris etmeden, cehenneme atarim» buyurur

Ebû Seleme ibni Abdurrahmcn (RA) der ki: «Bir gün Abdullah Ibni Amr ile, Abdullah Ibni Ömer Sefa'da karsilasarak bir müddet duraklarlar Arkasinda Abdullah Ibni Amr hic konusmadan geçip gider, bunun üzerine Abdullah Ibni Ömer yerinde dikilerek aglamaya koyulur, ona "Ey Abdurrahman'in babasi, neye agliyorsun?" diye sorarlar O da söyle cevap verir: «Bu adamin (Abdurrahman Ibni Amr'i kasdediyor) Peygamber (SAV)'imizin «Kalbinde hardal tanesi agirliginda kibir bulunan kimseyi Allah (CC) yüzüstü cehenneme atar» buyurdugundan acaba süphesi mi var?»

Peygamber'im iz (SAS) buyuruyor ki:

"Insan, nefsinin pesinden gide gide günün birinde zorbalardan biri olarak yazilir ve onlarin çarptirildigi azaba çarptirilir"

Hz Süleyman (AS) bir gün insan, kus, hayvan, cin ve bütün canlilara «Bulundugunuz yerlerden çikin ve karsimda toplanin» diye emir verir Emri üzerine ikiyüz bini ve iki yüz bini cin olmak üzere canlilar toplaniverirler
Bu sirada meleklerin tesbih sesini duyacak derecede göklere yükseltildikten sonra ayaklari deniz suyuna degecek sekilde yere indirildi, bu esnada kulagina «Eger dostumuzun kalbinde zerre kadar kibir olsaydi onu göklere çikarirken kendisine kat'ettirdigim mesafenin daha alçagina indirirdim» diyen bir ses gelir

Alıntı Yaparak Cevapla