08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ölüm Şiddetinin Beyânı
Ölüm Şiddetinin Beyânı
Hasan-ül Basrî'nin (R A ) bildirdigine göre Peygamber'imiz (S A S ) ölümü,
"Onun sikinti ve acisini anlatirken «onun yol açtigi aci üçyüz kiliç darbesininkine bedeldir" buyurdu
Peygamber'imize (S A S ) bir gün ölüm acisi hakkinda sormuslar, O da buyurmus ki:
"En kolay ölüm; yünlü kumasa batmis dikene benzer Yünlü kumasa batmis diken, yaninda yün lifleri söküp almadan çikar mi?"
Yine Peygamber'imiz (S A S ) bir gün agir bir hastayi ziyaret ederken buyurur ki:
«— Ben bunun ne çektigini biliyorum Tek tek bütün damarlari ayni anda ölüm sancisi içindedir »
Hz Ali (K V ) mücâhidleri savasa tesvik ederken öer ki; «Eger öldürmezseniz, ölürsünüz Nefsimi kudret elinde tutan Allah (C C)'a yemin ederek söylüyorum ki: "Bin kiliç darbesi indirmek, bana göre yatakta ölmekten daha kolaydir "
Evzci (R A ) der ki «Duydugumuza göre ölü tekrar dirilip mezarindan dogrüluncaya kadar, ölüm acisi çekmeye devam eder »
Seddat Ibni Evs (R A ) der ki; «Mü'min için dünya ve âhiretin en korkunç olayi ölümdür Onun acisi, testere ile biçilmekten, makas ile dogranmaktan ve kazanda kaynamaktan daha siddetlidir Eger ölü diriltilerek yasayanlara basindan geçenleri anlatsa, dünyalilar ne yiyip içip eglenebilir ve ne de uykudan tad alabilirdi »
Zeyt Ibni Eslem'den, o da babasindan naklen rivayet olunur ki: «Mü'min dünyadaki ameli ile ulasabilecegi derecelerden birisine ulasamamissa kendisine siddetli ölüm acisi çektirilir de ölümün sarsinti ve acisi sayesinde cennetteki derecesini elde eder
Kâfirin de karsiligi verilmemis bir iyiligi varsa cani kolay alinir da iyiliginin sevabini tüketerek cehenneme gönderilir »
Bir çok agir hastalara ölmek üzere iken neler hissettiklerini sormayi aliskanlik haline getiren bir ma'rifet ehline komada iken:
«Sen ölümü nasil buluyorsun?» diye sorarlar Cevabi söyle olur: "sanki gökler yere kapaklanmis ve sanki canim ignenin deliginden çikiyor "
Peygamber'imiz (S A S ) buyuruyor ki:
«— Ani ölüm, mümin için rahata kavusma ve agir günahkâr için de hayiflanma vesilesidir »
Mekhul'den rivayet olunduguna göre: Peygamber'imiz {S A S ) buyuruyor ki:
«— Ölünün bir tek kili gök ve yer halki arasina düsse hepsi, Allah (C C)'in izni ile, ölürdü Çünki ölünün her kilinda ayri bir ölüm vardir, ölümün degdigi her canli da ölür »
Rivayet edildigine göre: "ölüm acisinin bir damlasi yeryüzü daglarina düsse hepsi erirdi "
Rivayet edildigine göre Hz Ibrahim (A S ) ölünce Allah (C C) ona: «Ey dostum, ölümü nasil buldun?» diye sordu Hz Ibrahim (A S ) de «Yas yüne batirilmis geri çekilen sis gibi» diye cevap verdi Bunun üzerine Allah (C C ) ona: «Üstelik biz onu senin için kolaylastirdik » buyurdu
Yine rivayet edildigine göre ruhunu Allah (C C) teslim ettigi zaman Rabbi Hz Musa'ya (A S ) «Yâ Musa, ölümü nasil buldun?» diye sorar Musa de su cevabi verir: «Kizartilmak üzere canli canli tavaya konmus ne ölüp huzura kavusan ve ne de uçup kurtulabilen bir serce gibi hissettim »
Baska bir rivayete göre de «Kendimi kasabin eli altinda canli canli yüzülen bir koyun gibi hissettim» diye cevap verir
Rivayet edildigine göre Peygamber'imiz (S A S ) ölmek üzere iken sonra alnini silerek
«Allah'im! Ölüm krizini benim için kolay kil» diye dua ederdi
Hz Fâtima {R Anha) bu arada «Âh babacigim, aci çekiyor» diye aglamaya baslayinca Peygamber (S A V)'imiz ona:
«bu günden sonra babana aci yok» diyerek teselli etmisti
|
|
|