Yalnız Mesajı Göster

Dünyâyı Terk Etmek, Onu Kötülemek

Eski 08-02-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Dünyâyı Terk Etmek, Onu Kötülemek

Peygamber'imiz (SAS) söyle buyurdu:

Sahabilere: «Kiyamet günü Allah (CC)'in huzuruna öyleleri gelecektir ki «Tihame» dagi kadar amelleri oldugu halde cehenneme atilmalari emrolunacaktir»

Dinleyen sahabeler «Ya Rasulallah! Bu kimseler namaz da kiliyorlar miydi?» diye sordular Peygamber'imiz sahabelere söyle cevap verdi:

«Evet, bunlar, namaz kilarlar, oruç tutarlar, hatta gecenin bir bölümünü de ibadetle geçirirlerdi Fakat karsilarina bir dünya varligi çiktigi zaman üzerine çullanirlardi»

Peygamber (SAS)´imiz bir hutbesinde söyle buyurdu:

«— Mü'min iki korku arasindadir Biri geçip giden ömürdür ki onun hakkinda Allah (CC)'in ne yaptigin bilmez, digeri kalan ömürdür ki onun hakkinda Allah (CC)'in ne hüküm verecegini bilmsz»

«O halde herkes kendinden kendine, dünyasindan ahiretine, hayatindan ölümüne ve gençliginden yasliligina azik hazirlamalidir Zira dünya sizler için yaratildi, siz ise ahiret için yaratildiniz

Nefsimi kudret elinde tutca Allah (CC)'a yemin ederim ki: ölümden sonra suali gerektiren bir sey yoktur Dünyadan sonra da ya cennet, ya cehennemden baska bir diyar yoktur»

Hz Isa (AS) der ki; «Su ile ates ayni kabda nasil barinamazsa dünya sevgisi ile ahiret sevgisi bir mü'minin kalbinde öyle bagdasmaz»

Rivayet edildigine göre, Cebrail (AS) Hz Nuh'a (AS) «Ey peygamberlerin en uzun ömürlüsü, dünyayi nasil buldun?» diye sorar Hz Nuh da: «Karsilikli iki kapisi olan bir ev gibi, birinden girdim öbüründen çiktim» der

Hz Isa (AS)'ya «içinde devamli barinacagin bir ev tutsana» derler Hz Isa (AS) da: «Bizden öncekilerin biraktiklari yikintilar yeter bize» diye cevap verir

Peygamber'imiz (SAS) buyuruyor ki:

«— Dünyadan sakinin, çünki, o Harut ile Marut'dan daha büyüleyicidir»

Hasan-ül Basri (RA) buyurur: «Peygamber'imiz (SAS) bir gün sahabelerin karsisina geçerek onlara söyle hitap etti:

«— Aranizda Allah (CC)'in kendisini körlükten kurtararak görür hale getirmesini isteyen var mi? Beni dinleyiniz Dünyaya tutulanlarin ve dünya ile ilgili uzak vadeli emeller besleyenleri tutkunluk ve emelleri ölçüsünde Allah (CC) kalblerini kör etmistir

Buna karsilik dünyada gözü olmayanlara, ondan fazla bir sey beklemeyenlere Allah (CC) ders görmeden ilim ve kilavuzsuz hidayet vermistir

Beni dinleyiniz! Sizden sonra öyle bir kavim gelecektir ki, saltanatlari cinayet ve zulümsüz yürümeyecek, zenginlikleri cimrilik ve böbürlenmeden hali olmayacaktir Sevgileri mutlaka azgin nefsi arzulara dayanacaktir

Beni iyi dinleyiniz! O günlere kalanlarinizdan zengin olmak ellerinde iken fakirlige katlananlar, sevgiye kadir iken nefrete karsi tahammül edenler söhret ve mevki elde edebilecekleri halde itilmeye kakilmaya hosnutluk'a dayananlar ve bütün bunlari sirf Allah (CC) rizasi için yapanlara Allah (CC) elli siddik sevabi verir»

Rivayet edildigine göre bir gün Hz Isa (AS) simsekli, gök gürültülü, sagninak bir yagmura tutulur, siginacak bir yer arar, uzakta gözüne bir çadir ilisir, yanina varinca içerde bir kadinin oturdugunu görür, bu yüzden oraya siginmak istemez

Saganak altinda yürümeye devam ederken az sonra bir dagda bir magaraya rastlar, kapisindan içeri girmek üzere iken yerde bir arslanin yattigini görür, eli ile arslanin tüylerini oksayarak Allah (CC)'a söyle seslenir:

«— Allah'im! Her canliya bir yuva verdin, tek bana bir yuva nasip eyiemedin» Bunun üzerine Allah (CC) vahiy yolu ile O'na söyle bildirir:

«— Senin yuvan benim rahmetimin karargahidir Seni Kiyamet Günü kendi kudretimden yarattigim yüz huri ile evlendirecegim Dügününde her bir yili dünya ömrü kadar uzun olan dört bin yil ziyafet verecegim Bir tellala, emir verecegim, söyle seslenecek: Dünyaya yüz vermeyenler nerede, dünyadan el - etek cekmis olan Meryem ogiu Isa'nin (AS) dügününe buyurun

Bu vahiy üzerine Hz Isa (AS) söyle der: «Vay, dünyaya tapanlarin baslarina gelene! Nasil ölecek, dünyayi ve dünyadaki yarattiklarini nasil birakacaklar, dünya onlari aldatip durdugu halce onlar yine de ona hic bir tereddüde kcpilmadan güveniyorlar

O aldanmislara yaziklar olsun! Nesil dünya onlara hoslanmadiktan seyleri göstermis, onlari sevdiklerinden ayirmls ve korktukiarini baslarina getirmistir
Ana hedefi dünya ve isledikleri hep günah olanlarin vay baslarina gelene! Yarin günahlari yüzünden nasil rezil olacaklardir»

Söylendigine göre Allah (CC) Hz Musa'ya (AS) söyle vahyetti:

«Ya Musa! Zailimler yurdu (dünya) ile senin isin ne Orasi sana göre bir yurt degildir Ilgini kes onunla, onu aklindan çikar, o ne kötü bir yurttur!

Yalniz orada iyi amel isleyenlere göre, o, ne güzel bir yurttur Ya Musa, mazlumun hakkini olasiya kadar, ben zalimin pesini katiyyen birakmam»

Rivayet edildigine göre:

Peygamber (SAS)'imiz Ebu Ubeyde'yi (RA) Bahreyn'e gönderir, o da seferden mal getirir En az Ebu Ubeyde'nin döndügünü duyunca sabah namazini Peygamberimiz ile birlikte kilmaya kosarlar Peygamber'imiz (SAS) namazdan sonra Mescid'den çikarken sahabeler önüne dikilirler Onlari böyle gören Peygamber (SAS)'imiz gülümseyerek «Saniyorum ki, Ebu Ubeyde'nin bir seyler getirdigini duydunuz» der

Ensar «Evet, ya Rasulallah (SAS)» diye cevap verirler Bunun üzerine Peygamber (SAS)'imiz onlara söyle buyurur:

«— Sevinin ve mutluluk emellerine kaptirin kendinizi bakalim! Allah (CC)'a yemin ederim ki, sizden yana korkum, fakirlikten degildir Tersine dünyanin sizden öncekilere oldugu gibi sizin de önünüze bolluk yaymasindan korkarim, geçmis milletler gibi ondan daha yüksek pay almak yarismasina girisirsinizde onlari helak ettigi gibi sizi de helak eder»

Lbu Said-ül Hudri (RA) der ki: «Peygamberimiz (SAS) söyle buyur*du,

> «Sizden yana en büyük korkum, Allah (CC)'in sizin için yerden çikardigi bereketler ile ilgilidir» Sahabelier O'na sordu: «Ya Rasulellah (SAS), yer bereketleri nedir?»
Peygamber (SAS)'imiz «her türlü dünya varligi» diye cevap verdi

Alıntı Yaparak Cevapla