Yalnız Mesajı Göster

Dünyâyı Terk Etmek, Onu Kötülemek

Eski 08-02-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Dünyâyı Terk Etmek, Onu Kötülemek

Peygamber'imiz (SAS) bir hadiste

«Dünya düsüncesi ve sözü ile kalbinizi oyalamaymiz» buyuruyor

Görülüyor ki Peygamber (SAS)'imiz dünyaya, degil göz koymayi onu anmayi bile yasaklamistir

Ammar Ibni Said der ki: Hz Isa (AS), havarileri ile birlikte gezide iken bir köye ugrar, köyün halkini yollara, öteye beriye serilmis, ölüler olarak bulur Arkadaslarina: «Ey havariler cemaati bu köyün halki Allah (CC)´in gazabina ugrayarak öimüs olmalidir, böyle olmasaydi biribirierini gömerlerdi» der

Havariler ona: «ey Ruhullah biz bunlarin baslarina gelenleri bilmek isterdik» derler Bunun üzerine Hz Isa (AS), Allah (CC)'a yalvarir Allah (CC) da ona: «karanlik basinca onlara seslen, sana cevap verirler» diye vahyeder

Aksam olunca HzIsa (AS), bir tümsegin üzerine çikarak "ey köy halki" diye seslenir, bir ses ona «buyur ya Ruhullah» diye cevap verir Hz Isa (AS): «ne durumdasiniz, basinizdan neier geçti» diye sorar, «aksam tasasiz ve endisesiz uykuya yattik, sabah olunca cehenneme yuvarlandik» diye cevap verir

HzIsa (AS): «Basiniza bu hal neden geldi» diye sorar «Dünya'ya tapmamizdan ve Allah (CC)'in emrine karsi gelenlere boyun egmemizden dolayi» diye cevap verir

HzIsa (AS) «Dünya sevginiz nasildi?» diye sorar «Bebegin annesini sevdigi gibi, yüzünü bize dogru döndügü zaman sevinir, arkasini döndügü zaman (islerimiz ters gidince) üzülür aglardik» diye cevap verir

HzIsa (AS) «Niye arkadaslarin bana cevap vermiyor?» diye sorar, gizli ses: «Cünki onlarin agizlarina atesten gemler vurulmus ve gemlerin öbür ucu kaba ve sert meleklerin elinde» diye cevap verir

HzIsa (AS) «Sen bana nasil cevap verebiliyorsun?» diye sorar, gizli ses: «cünki ben onlarin arasindaydim, oma onlardan degildim Fakat onlara gazab inince beni de içine aldi, simdi cehennemin agzina ellerim ile tutunmus sarkik vaziyette duruyorum, kurtulur muyum, yoksa içine mi yuvarlanirim, bilmiyorum» der

Bunun üzerine HzIsa (AS) havarilere der ki: «Aci tuza batirilmis arpa ekmegi yiyerek kaba islemeden elbise giymek ve çöplükte yatmak dünya ve ahiret afiyeti olunca çoktur bile»

Sahabilerden Enes {RA) der ki: Peygamberimiz (SAS) adila isminde bir devesi vardi, hiç bir deve onunla yarisamazdi Fakat bir gün tasrali bir arap devesi ile geldi, yapilan yaris sonunda onun devesi Peygamber (SAS)'imizin devesini geçti, bu durum müslümanlara (sahabilere) dokundu Durumun farkina varan Peygamber (SAS)'imiz bize söyle buyurdu:

«Dünyada Allah (CC) bir seyi yükseltince bir gün onu düsürmek O'nun kaçinilmaz hükmüdür»

Hz Isa (AS) söyle der: "Denizin dalgalari üzerinde kim ev yapabilir? Iste sizin dünyanizda böyledir, o halde onu yurt edinmeyin"

Hz Isa (AS)'ya «Bize Allah (CC)'in sevgisini kazandiracak bir ilim ögret» derler Hz Isa (AS)´da «Dünyadan nefret ediniz ki Allah (CC) sizi sevsin» diye cevap verir

Ebu Derda der ki, «Peygamber (SAS)'imiz bir gün bize, benim bildiklerimi bilseydiniz, az güler, çok aglardiniz Dünya gözünüzde önemini, kaybeder, ahireti tercih ederdiniz» buyurdu, sonra Ebu Derda kendisinden sunlari söylemistir:

Simdi de eger siz benim bildiklerimi bilseydiniz, basinizi alip tepelere çikar, halinize hungur hüngür aglayarak Allah (CC)'a yakarirdiniz yaniniza yalniz zaruri ihtiyaçlari alir kimseye emanet etmeksizin ve bir daha dönmemek karari ile mallarinizi terkedip giderdiniz
Fakat uzak vadeli emeller kalbinizden ahiret fikrini sildi, bütün emeklerinizin hedefi dünya oldu, bu yüzden hic bir sey bilmeyenler gibi oldunuz Bazilariniz basina geleceklerden korktugu için ic güdülerine körü körüne uyan hayvanlardan daha kötüdür

Niye birbirinizi sevmiyorsunuz? Niye biribirinize dogru yolu tavsiye etmiyorsunuz, oysa ki, sizler Allah (CC)'in dininde ortak olan kardeslersiniz
Arzularinizin birbirlerinden ayrilmasinin sebebi, içinizin bozuklugudur, oysa iyilikte birlesseniz biribirinizi severdiniz

Size ne oluyor ki, dünya isleri ile ilgili birbirinize nasihat verdiginiz halde ahiret konusunda birbirinize nasihat etmiyorsunuz?! Hatta hic biriniz sevdigi ve destekledigi kimseye bile ahiret konusunda nasihat vermiyor

Bu durum, kalblerinizde iman zayifligi oldugunu gösterir ahiretin kar ve zararina dünyanin ki kadar yürekten inansaniz, ahiretin pesinden kosmayi, dünyaya tercih ederdiniz
Cünki orasi sizi daha cok ilgilendirir Eger «yakin menfaati sevmek kaçinilmaz bir insani temayüldür» derseniz, biz sizin dünyanin bircok yakin vadeli menfaatlerinden, uzak vadeli hedefler ugruna fedakarlik ettiginizi görüyoruz

Hatta belki de hic bir zaman ulasamayacaginiz hedefler ugruna kendinizi türlü türlü sikintilara düsürüyor, degisik çarelere bas vuruyorsunuz Ne fena kimselersiniz ki, içinizdeki imanin tesir derecesinin bilinmesini saglayacak derecede imaniniza tatbiki hayatta gerçeklestirmis degilsinz
Eger Muhammed'in (SAS) getirdikleri hakkinda bir süpheniz varsa bize geliniz, size her seyi aciklayalim, kalblerinizdeki kuskuyu giderecek aydinligi size gösterelim Allah (CC)'a yemin ederim ki, siz akildan yana eksik kimseler degilsiniz ki sizi mazur görelim

Çünki dünyanizla ilgili konularda egriyi dogrudan ayirabiliyor ve isleriniz karsisinda isabetli tavir takinabiliyorsunuz

Size ne oluyor ki, dünyanin elde ettiginiz ufak bir kazancina seviniyor ve elden kaçirdiginiz küçük karlarina üzülüyorsunuz, bu durum yüz ifadelerinizden belli oldugu gibi sözlü olarak da açiga çikiyor, hosunuza gitmeyen gelismeleri «musibet» diye adlandirarak üzüntü sebebi yapiyorsunuz

öteyandan çogunuz dininde agir kayiplara ugradigi halde hic birinizin kili kipirdamiyor, bu alandaki kayiplarin üzüntüsü hic kimsenin yüzünde belirmiyor

Yemin ederim ki, Allah (CC)'in sizin ile ilgisini kestigi kanaatindeyim Neden derseniz, cünki hepiniz tanidiklarini güleryüz ile karsilar, hic biriniz dostunu, hos görmeyecegi sekilde karsilamak istemez «Ayni muameleyi de ben ondan görürüm» korkusu ile «insanlar arasindaki münasebetlerde bu inceligin farkindasiniz da Allah (CC) ile olan münasebetlerinizde ayni hassasiyeti göstermemenin akibetini bilmekten aciz misiniz

Isi gücü sahtekarliga döktünüz, meralarinizda uzak vadeli ihtiraslardan hic biri yesillik bitmiyor! ölümü inkar etmek üzere saf tutmussunuz Allah (CC)'in beni sizden kurtarip görmek istedigime (Peygamber (SAV)'imize) kavusturmasini ne kadar istiyorum!
Eger O sag olsaydi, bu gidisinize katiyyen göz kummazdi

Eger siz de hayra dönme temayülü varsa, ben size her seyi duyurdum Allah (CC) kattndakini (ahiret sevabini) isterseniz, ona kolaylikla kavusursunuz Gerek kendi hesabima ve gerek sizin için Allah (CC)'in yardimini diliyorum

Alıntı Yaparak Cevapla