Prof. Dr. Sinsi
|
Dünyâyı Terk Etmek, Onu Kötülemek
Hz Isa (A S)havarilerine der ki: «Ey havariler dünyaya gönül verenlerin dünya selameti ugruna din perisanligini göze aldiklari gibi siz de din selameti ugruna dünya perisanligini göze atin »
Nitekim buna dair Abdullah Ibni Mübarek, söyle buyurur:
«Çoklarini görüyorum ki» gayet zayif bir dini yeterli görüyorlar
Oysa dünya hayatinda onlari aza kanaat eder göremiyorum 
O halde kiratlar dünyalari ugruna dinden nasil bigane kaldirlarsa
Sen de din ugrun kirallarin dünyasindan bigane kal »
Hz Isa (A S) söyle der; «Ey kendi iyiligini görerek dünya pesinde kosan kimse, bilesin ki, senin hesabina en hayirli olan dünyayi terketmektir »
Peygamberimiz (S A S ) buyuruyor ki:
"Benden sonra öyle bir dünya ile yüzyüze geleceksiniz ki, ates odunu nasil yakarsa o da sizin imaninizi öyle yiyecektir "
Allah (C C) Hz Musa (A S)'ya söyle vahyetti:
«Sakin dünya sevgisine meyletme, çünki huzuruma getirebilecegin en agir günah odur »
Bir gün Hz Musa (A S) yolda yürürken aglayan bir adama rastlar, biraz sonra ayni yoldan dönerken adam yine aglar vaziyette bulur, gördügü manzara karsisinda duygulanan Hz Musa (A S) Allah (C C)'a «ya Rabb'i, kulun senin korkudan agliyor» diye yakarir Allah (C C) Musa'ya söyle bildirir:
«Ya Imranoglu Musa, o gördügün adamin aglamaktan beyni göz yaslan ile birlikte aksa ellerini kaldirsa da yere düsünceye kadar dua etse yine onu affettmem, cünki o dünyayi seviyor »
Hz Ali (K V ) buyurur ki: «Su alti meziyeti nefsinde biraraya getiren kimse cennet için isteyecek birsey cehennemden de kaçacak bir yer birakmamis olur
1 — Allah (C C)'i taniyip O'nun emirlerine uymak ve yasaklarindan kaçinmak,
2 — Seytani tcniyip onun arzularina karsi çikmak,
3 — Hakki taniyip ona baglanmak,
4 — Batili taniyip ondan sakinmak
5 — Dünyay'i taniyip ondan yüz çevirmek
6 — ahireti taniyip ona talib olmak
Hasan-ül Basri (rahimehullah) buyurur ki:
«Allah (C C) o kullarina rahmet etsin ki, dünyayi bir emanet bilmisler onu güvendikleri kimselere teslim ederek mesuliyet yükü tasimaksizin göçüp gittiler Dinin hakkinda seninle yarismaya girisen ile sen de yaris Dünya konusunda senin ile yarisa girenin dünyayi yüzüne firlat »
Hz Lokman ogluna verdigi nasihatlerde söyle der
«Yavrum, dünya derin bir denizdir, içinde çoklari bogulmustur Buna göre ona açilirken binecegin gemi, Allah (C C) Korkusu, geminin yükü, Allah (C C)'a iman ve yelkeni, Allah (C C)'a Tevekkül etmek olsun
Böylelik ile belki, bogulmaktan kurtulursun, baska türlü kurtulacagini sanmiyorum »
Fudayl (R A ) buyurur ki: «Su ayet beni cok düsündürdü:
"Biz kullardan hangisinin daha iyi amel isleyecegini denemek için yeryüzü üzerindeki her seyi zinet halinde yarattik Hic süphesiz, biz onun üzerindeki her seyi kupkuru bir toprak parçasina da çevirebiliriz "
(Kehf Sure-i Celilesi; 7—8)
Ehl-i hikmetten biri söyle der: «dünyada karsilastigin her sey ile senden önce biri karsilasmis ve senden sonra da baskasi karsilasacaktir Senin dünyadan nasibin sadece bir aksam yemegi ile bir günlük gidadir O halde bir kac ögün yemek ugruna kendini mahvetme Dünyaya karsi oruçlu ve ahiret ile ilgili olarak iftar etmis davran Cünki dünyanin sermayesi hiçlik, kazanci cehennemdir »
Bir kesise «zamani nasil görüyorsun» diye sorarlar, kesis söyle cevap verir: "vücudlari eskitirken, emelleri yeniler ölümü yaklastirirken arzulanan hedefleri uzaga kaçirir"
Yine ona, peki dünya halki hakkinda görüsün nedir?» diye sorarlar, cevabi söyle olur:
«dünya kimin eline geçiyorsa yorgun düser, kim ona ulasamazsa var gücü ile pesinden kosar »
Nitekim ayni düsünceyi bir sair söyle ifade ediyor:
«Yüzünü güldüren bir yasayis için dünyayi öven kimse
ömrün hakki için çok geçmeden onu kinayacaktir
Dünya arkasini dönük tutunca insan özlem içindedir
Yüz verdigi zaman da sikintilari artar »
Ehli hikmetten biri der ki: «üzerinde ben yokken bu dünya vardi O yok olurken de ben üzerinde bulunmayacagim Burada kalmaktan da hosnut degilim Çünki hayati pintilik, durusu bulaniktir Dünyalilar nimetinin elden kaçacagindan, ya basa gelecek beklenmedik bir belasindan veya günü dolacak ömürden devamli endise içindedirler »
Baska bir ehli hikmet de söyie der: «Dünyanin en büyük kusuru, herkese hakkettigini degil, ya fazlasini, ya eksigini vermesidir »
Süfyan-üs Sevri (R A ) buyurur ki: "Dünya nimetlerini görmüyormusun, sanki Allah (C C)'in gazabina ugramislar gibi hep ehil olmayan ellere düsmüslerdir "
Ebu Sü!eyman-üd Darani (R A ) buyurur: «Dünyaya tutkunluk ile talip olan bir kimseye ondan birsey verilirse daha çogunu ister ahirete de ask ile talip olan ondan bir sey verilse daha çogunu ister Ne bunun ve ne de öbürünün sonu yoktur »
Adamin biri Ebu Hazim'a (R A ) dedi ki, «Benim yurdum olmadigi halde dünyayi sevdigim için halimi begenmiyorum, sana kendimi sikayet ediyorum» der Ebü Hazim adama söyle cevap verir «Allah (C C)'in sana dün*yadan ayirmis oldugu pay hakkinda dikkatli ol onu ona helal yollardan kazanarak yerinde harca, o zaman dünya sevgisinin sana hiç bir zarari olmaz »
Ebu Hazim'in adama böyle cevap vermesinin sebebi sudur Çünki eger dünya sevgisinden dolayi onu kinayacak olsaydi, adami o derece üzebilirdi ki adam dünyadan iyice soguyarak ölmeyi isteyebilirdi
Yahya Ibni Muaz (R A }- buyurur: «Dünya seytanin ticarethanesidir Seytanin ticarethanesinden hiç bir sey çaimayasin sonra onu aramaya çikarak seni yakalar »
Fudayl (R A ) buyurur ki: «Dünya geçici bir altindan ve ahiret de ka*lici boncuktan olsa bize kalici boncugu geçici altina tercih etmek gere*kirdi
«Biz geçici boncugu kalici altina tercih ediyoruz» halimiz ne olacak!
Ebu Hazim (R A ) der ki: «Aman dünyaya tutulmayiniz Çunki bilenlerden, ögrendigime göre dünyayi gözünde ululastiran kimse, Kiyamet
Günü Allah (C C)'in huzuruna getirilince ona «iste bu adam, Allah (C C)'in önemsiz ilan ettigini yüce kabul etti» denecektir
Ibni Mes'ud {R A } der ki, «Dünyada bulunan herkes bir misafir ve mali da emanettir Misafir göcücüdür ve emanet de geri verilecektir »
Su beyit bu gerçegi dile getinyor:
«Mal ve çoluk-çocuk birer emanetten beska bir sey degildir
Oysa ki, emanetleri bir gün mutlaka geri vermek gerekir »
Hz Rabia (R A ) bir gün dostlarini ziyaret etmege varir, dostlari sözü dünyaya getirerek onun kötülüklerini dile getirirler Hz Rabia buyurur ki:
«Dünyadan bahsettiginiz yeter, susun Eger o kalbinizde yer etmis olmasaydi, ondan bu kadar çok bahsetmezdiniz
Söyleyecegim söze kulak verin Bir seyi çok seven, onu sik sik anar »
Ibrahim Ibni Edhem'e (R A ) «Nasilsin» diye sordular, asagidaki siirle cevap verdi:
«Yamadik dünyamizi, yirtarak Dinimizden
Sonunda Din de gitti, dünya da gitti elimizden  »
Baska bir beyit de söyledir:
«Dünya pesinde kosani söyle görüyorum: ömrü ne kadar uzun olursa olsun
Dünyanin nimet ve sefasina nerede ulasirsa ulassin
Bir dülger gibidir ki, binasini yapar yapisini yükseltir
Fakat çatisini çatinca kurdugu bina yikiliverir »
Diger bir beyitde de söyle anlatilir:
«Farzet ki, dünya sana bagis olarak sunuldu
Onun akibeti yokolmak degil midir?
Senin dünyan ancak bir gölge gibidir
Seni gölgelendirir bir müddet, sonra kayip geçer »