08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünyâyı Terk Etmek, Onu Kötülemek
Ebu ümamet-ül Bahili (R A ) der ki: «Hz Muhammed'e (S A V ) Peygamberlik verildigi zaman, seytanin yardakçilari iblise gelerek «Yeni bir peygamber gönderildi, yeni bir ümmet ortaya çikiyor» diye haber verdiler
Iblis yardakçilarina «Bu ümmet dünyayi seviyor mu» diye sorar Yardakçilari ona «Evet» diye cevap verirler Bunun üzerine seytan yardakçilarina sunlari söyler, «Eger dünyayi seviyorlarsa putlara tapmamalari benim için önemü degil Ben geçe gündüz onlara sokulur ve ayartma gayretlerimi su üç nokta üzerinde yoguntastinrim:
1 — Mali haksiz yollardan kazanmak,
2 — Haksiz ve günah yerlerde harcamak,
3 — Hakli yerlere yapilmasi gereken harcamanin önüne geçmek
Zaten bütün kötütüklerin kaynagi da bu üç davranistir »
Adamin biri Hz Ali'ye (R A) «Ya emirel mü´minin, bize dünyayi anlat» der Hz Ali(R A) adama su cevabi verir, «Sana dünya hakkinda ne söyleyeyim? Burada sihhatli olan hastalanir, güvene kavusan pismanligc düser, yoksul düsen aciya mahkum olur, zenginlesen türlü sikintilarla yüzyuze gelir Helal kazancin da hesaplasma, haram kazancin da azabi ve süpheli kazancinin da azar vardir »
Ayni soru baska bir sefer Hz Ali'ye (R A ) yine sorulur Hz Ali «cevabim kisa mi, uzun mu olmasini istersin?» diye sorar, «kisa olsun» de*ince Hz Ali söyle der: «dünyanin helali hesap harami azabdir »
Malik Ibni Dinar (R A ) buyurur ki: «Dünyadan korkunuz, yaman bir disi büyücüdür o aiimlerin kalblerini bile büyüler »
Ebu Süleyman-üd Darani (R A ) buyurur ki: «ahiretin yerlestigi bir kalbe dünya geldigi zaman ahireti sikistirip çikarir Fakat dünyanin yerlestigi bir kalbe ahiret girdigi zaman onu sikistirmaz Cünki ahiret seref ve nezaket sahibidir, ama dünya alçaktir »
Bu benzetme dünya ve ahiret zidligi hakkinda agir bir hükme varmaktadir Seyyar Ibni Hakem'in (R A ) bu mevzudaki hükmünün daha dogru olacagini umarim O der ki «Dünya ile ahiret bir kalbde biraraya geldigi zaman hangisi baskin çikarsa öbürü ona bagli olur »
Malik Ibni Dinar (R A ) buyurur ki: «Dünya için ne kadar üzülürsen ahiret düsüncesi kalbinden o kadar uzaklasir Buna karsilik ahiret hesabina üzüntü duydugun ölçüde dünya derdinden uzak kalirsin »
Malik Ibni Dinar'in yukardaki sözleri Hz Ali (R A)'nin su sözünden iktisap edilmistir O söyle der;
«Dünya ve ahiret iki kuma gibidirler Birini hosnut ettigin kadar digerini kizdirirsin »
Hasan-ül Basri (rahimehullahu) buyurur: «Allah (C C)'a yemin ederim, eski yillarim öyle insaniar arasinda geçti ki, onlarin gözünde dünya, üzerinde yürüdükleri topraktan daha az önemli idi Dünya batmis mi, dogmus mu, o tarafa mi yönelmis, yoksa su tarafa mi, hic umurlarinda degildi »
Adamin biri Hasan-ül Basri (rahimehullahu)'ye «söyle bir adam hakkinda ne dersin: Allah (C C) adama varlik vermis, o da hem sadaka veriyor ve hem de yakinlarini kolluyor Bu servetini bol harcayarak yasamasi dogru olur mu» diye sorar
Hasan-ül Basri (rahimehullahu) «Hayir, dogru olmaz Bütün dünya onun olsa yine de zaruri ihtiyaçlarini karsilayacak sekilde hesapli harcayarak biriken servetini fakirlik günlerine saklamasi gerekir » dedi
Fudayl (R A ) buyurur ki: «Eger bütün dünya helal olarak bana bagislansa ve ahirette ondan dolayi hesaba çekilmeyecegim bana bildirilse yine de sizden biriniz önüne çikan lesin elbisesine bulasmasindan nasil tiksinip kaçinirsa ben de dünyadan öyle tiksinerek kacinirdim »
Bildirildigine göre Hz ömer (R A ) Sam'a gelince Ebu Ubeyde (R A ) kendisini sade bir iple yularlanan bir devenin sirtinda karsiladi
Hz ömer Ubeyde'ye selam verdikten sonra hatirini sordu Sonra kaldigi eve vardi Ortalikta kilicindan, kalkanindan ve binek takimindan baska bir sey göremedi Bunun üzerine Hz ömer (R A ), Ebu Ubeyde (R A )'ye «Biraz mal edinseydin» der
Ebu Ubeyde (R A )'nin cevabi su olur; "Ey emiril mü´minin bunlar bizi mezara ulastirir "
Süfyan-üs Sevri (rahimehullahu) der ki «Dünyadan bedenin için Ahiretten de kalbin için al »
Hasan-ül Basri (rahimehullahu) buyurdu ki; «Allah (C C)'a yemin ederim, Israilogullari önce Allah (C C)'a kulluk ettikleri halde dünyaya tutulduklari için sonradan puta tapmaya yöneldiler »
Vehb (R A ) der ki; «Bir kitabda okuduguma göre dünya akli basinda kimseler için ganimet, cahiller için gaflet yeridir, oradan ayrilincaya kadar onu taniyamazlar, ayrildiktan sonra yeniden oraya dönmek isterler, fakat dönemezler
|
|
|