Yalnız Mesajı Göster

Hz. Lokman'ın, Oğluna Yaptığı Tavsiyler

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Hz. Lokman'ın, Oğluna Yaptığı Tavsiyler

Ahmak adamdan uzak dur

Ey oğul!
Kayaları uzaklara taşımak, ahmak adama laf anlatmaktan daha kolaydır

Kendi işini kendin gör

Ey oğul!
Cahili vasıta olarak kullanmaktan, işini gördürmekten uzak dur Şayet akıllı birisini bulamazsan kendi işini kendin gör

Kendi milletinin kızıyla evlen

Ey oğul!
Kendi milletinden olmayan bir kızla evlenme Aksi takdirde çocukların ileride sıkıntıdan kurtulamazlar

Ey oğul!
Öyle bir zaman gelecek ki, sabırlı insanların bile yüzü gülmez olacaktır

Allah'ın anıldığı meclislere katıl

Ey oğul!
Katılacağın meclisleri kendin ara bul Allah'ın anıldığı meclisleri bulunca hemen oturuver Çünkü âlim isen ilmin artar, cahil isen yeni bir şeyi öğrenmiş olursun Oraya inen rahmetten sen de payını alırsın Allah'ın anılmadığı meclislere hiç katılma Çünkü âlim de olsan, cahil de olsan zarar görürsün Ayrıca oraya inecek olan İlâhî gazaptan sen de nasibini alırsın

Ey oğul!
Sofrana takva ehli mü'minleri davet et

Tecrübe sahipleriyle istişare et

Ey oğul!
Her işinde ilim ve tecrübe sahibi kimselerle istişare et, onların fikrini almaya çalış

Takvadan bir gemi edin

Ey oğul!
Dünya dipsiz bir denizdir Onda niceleri boğulmuştur Bunun için takvadan bir gemi edin İçine îmânı yükle Tevekkül yelkeniyle açıl Ancak bu şekilde selâmetle yol alır, sahile çıkarsın

Kötü komşudan uzak dur

Ey oğul!
Nice ağır yükler taşıdım Fakat kötü komşu kadar ağır bir yüke rastlamadım Nice acılar tattım, fakat fakirlikten daha şiddetli bir acı tatmadım

İlimden nasibini al

Ey oğul!
İnsan fakir de olsa ilim ve hikmetiyle hükümdarların meclisinde yer alır

Arkadaş seçimine dikkat et

Ey oğul!
Birisiyle dostluk kurmak istiyorsan, önce onu öfkelendirecek bir şey yap Şayet öfkeli iken sana insaflı davranırsa ona yaklaş, insafsız davranırsa uzak dur

Âhirete hazırlan

Ey oğul!
Dünyaya geldin geleli âhirete doğru yol alıyorsun Bunun için âhiret yurdu, sana dünya yurdundan daha yakındır

Dilini duaya alıştır

Ey oğul!
Dilini 'Allah'ım, beni affet' demeye alıştır Çünkü öyle anlar vardır ki, o saatlerde Allah duaları reddetmez, istediğini ihsan eder

Borçlanmaktan uzak dur

Ey oğul!
Borçlanmaktan uzak dur Çünkü borç, seni gündüz zillete sürükler, gece de üzüntüye boğar

Alıntı Yaparak Cevapla