08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Heraklius'un İslâma Davet Edilmesi
Hicretin 7 senesi, Muharrem ayı Resûl-i Kibriyâ Efendimiz, Ashabdan Dihye bin Hâlife el-Kelbî'ye de bir mektup vererek ona da Rum Kayseri Heraklius'u İslâma dâvet etmek üzere, göndermişti
Mektup şu meâldeydi:
"Bismillahirrahmanirrahim Resûlullah Muhammed'den Rûm'un büyüğü Hirakl'e!
"Hidâyet yoluna tâbi olanlara selâm olsun! Bundan sonra, (Ey Rûm milletinin büyüğü) seni, İslâma dâvet ediyorum "
"Müslüman ol ki, selâmette bulunasın Müslüman ol ki, Allah senin ecrini iki kat versin Eğer bu dâvetimi kabul etmezsen, yoksul çiftçilerin, bütün tebaânın günâhı senin boynunadır "
"De ki, Ey kitap ehli olan Hıristiyanlar ve Yahudiler! Sizinle bizim aramızda müşterek bir söze gelin Allah'tan başkasına ibâdet etmeyelim, Ona hiçbir şeyi ortak koşmayalım Allah'ı bırakıp da birbirimizi rab edinmeyelim " Eğer onlar yüz çevirirlerse, siz deyin ki, "Şâhid olun, biz Müslümanlarız " (Âl-i İmrân Sûresi, 64 )
Dihye (r a ), Rum hükümdarı Heraklius'a Resûlullahın mübârek mektubunu kısa zamanda ulaştırdı
Mektup okunurken, hükümdarın alnında ter damlaları boncuk boncuktu
"Süleyman Peygamberden sonra, ben böyle "Bismillahirrahmanirrahim" diye başlayan bir mektup görmedim " dedikten sonra, mektubu öpüp başına koydu O anda hiçbir şey izhar etmedi Araştırıp soruşturmayı daha uygun buldu
Salih SURUÇ
|
|
|