Yalnız Mesajı Göster

Kemalizm; Resmî Din Mi?

Eski 08-02-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Kemalizm; Resmî Din Mi?

Ezanın türkçeleştirilmeside ayrı esef verici bir olay,hala anlayabilmiş değiliz nasıl böyle bir karar verilmiş o dönemde!!!!!

Aslında bir devlet başkanı hatırlıyorum tekrar ezanı türkçeye çevirmek istedi bir dönem, lakin o vakitlerde ya hac yada umre ziyareti yapması gerekti ve mübarek beldelere gidince çok pişman olmuştu verdiği karardan, dönüşte uygulayacaktı bu kararını ama o beldelerde gördüğü manzara pişman olmasına yetti söylediği şuydu:

Ezan okunuca her milletten müslümanın koşa koşa camiye geldiğini gördüm,eğer benim ülkemde ezanı türkçe okutursam ülkeme gelen yabancı dildeki müslümanlar nereden anlayacak ezan okunduğunu demişti ve kararından vaz geçmişti!!!!!!!!!!!

Ya hacca veya umreye gitmesi nasip olmasaydı o dönem verdiği bu kararın vebalini nasıl öderdi ahirette, düşünecek bir konu?!!!!!!

Türkçe ezan ilk olarak 1932 yılında İstanbul Fatih Camii'nde okundu
18 sene boyunca ezan Türkçe okunmuş, daha sonra Demokrat Parti'nin iktidara gelmesi ile 16 Haziran1950'de ezanın Arapça da okunabilmesine izin verilmiştir İlgili kararla, Türkçe ezan yasaklanmasa da, Türkçe ezan okunması tümüyle terkedilmiştir Günümüzde, serbest olmasına karşın, camilerde yalnızca Arapça ezan okunmaktadır

vikipedi kaynak

Alıntı Yaparak Cevapla