08-02-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Cevâmiu's-Sîre (Siyerin Özü)
Tarihten Birkaç Satır
İlk İnen Vahiy
Rasûlullah (s a s ), Allah'a yaklaşmak amacıyla Hira mağarası diye bilinen mağarada inzivaya çekiliyordu Ona yalnızlık sevdirilmişti Bu konuda ne bir insandan emir almış, ne de yalnız kalan birisini gördüğünden dolayı onu örnek edinmişti Yüce Allah, onun böyle yalnız kalmasını dilemişti Rasûlullah (s a s ), bu mağarada yalnız başına günler ve gecelerce kaldı Bu mağarada ona vahiy geldi
Melek ilk vahyi getirdiğinde, O'na: "Oku!" dedi Rasûlullah (s a s ) da: "Ben okuma bilmem " dedi Bunun üzerine Melek, Hz Peygamber'i tutup takati kesilinceye kadar sıktı Sonra bıraktı ve: "Oku!" dedi Hz Peygamber yine: "Ben okuma bilmem " dedi Melek, Peygamberimizi tekrar tuttu ve takati kesilinceye kadar sıktı Sonra bıraktı ve ona iki veya üç kez: "Oku!" dedi Hz Peygamber: "Ben ne okuyayım?" diye sordu Melek ona: "Oku! Her şeyi yaratan Rabbinin adıyla ki O, insanı aşılanmış yumurta (alaka)dan yarattı- Oku! insana bilmediklerini belleten, kalemle (yazmayı) öğreten Rabbin büyük kerem sahibidir " dedi Kur'ân'dan, ilk inen âyetler bunlardır
|
|
|
|